Pinaatti-feta-pasta

cccc 17. kesäkuuta 2020 12.40.14 Europe/Kiev

Tämä pikapasta syntyi jämistä jääkaapissa. Pasta on mahtava ruoka, kun raaka-aineena voi käyttää lähes mitä vain. Tässä pinaatti-fetapastassa yhdistyy hienot kasvisten maut, jotka kruunaa feta. Tämä pikapasta syntyi jämistä jääkaapissa. Pasta on mahtava ruoka, kun raaka-aineena voi käyttää lähes mitä vain. Tässä pinaatti-fetapastassa yhdistyy hienot kasvisten maut, jotka kruunaa feta.


Tänään kaapista löytyi (annos kahdelle):Tänään kaapista löytyi (annos kahdelle):


- 150g pinaattia
- 10 kirsikkatomaattia
- 1 sipuli
- 6 mini parsakaalia
- pala fetaa
- 1 dl kuohukermaa
- kourallinen spagettia
- koristeeksi Parmesan-juustoa ja silmusalaattia
-150g pinaattia


Kuullota sipuli voissa tai öljyssä. Valmistamiseen voit käyttää paistinpannua, kattilaa tai wokkipannua. Tässä vaiheessa hyvä laittaa pasta kiehumaan. Lisää kuullotetun sipulin joukkoon pilkotut parsat.


Kun parsat ovat saaneet väriä, heitä sekaan pestyt pinaatit. Kun pinaatit ovat “vetistyneet” lisää joukkoon kerma, paloiteltu tai revitty feta, pippuri ja suola. Kiehauta kastike nopeasti ja lisää joukkoon puolitetut tomaatit. Anna hautua muutaman minuutin.


Lappaa pasta lautaselle, kastike päälle ja koristele silmusalaatilla ja parmesaanilla. Valmistukseen ei mene paljoa yli 20 minuuttia.

Täydellinen pizzapohja pizzakivellä

cccc 17. kesäkuuta 2020 12.32.22 Europe/Kiev

Viikko takaperin testailtiin pizzan valmistamista kunnon pizzakivellä. Kyseessä on astetta järeämpi väline, nimittäin Laavu-pizzakivi, jolla on paitsi kokoa niin myös näköä. Varsinaisen käyttötarkoituksensa lisäksi olemme aika varmoja, että tätä tullaan käyttämään meidän viini-iltojen juustoalustana.


Pizzan valmistuksessa meitä on aina kiehtonut pohja ja se, miten siitä saa rouskuvan rapean. Pääosaa näyttelevät luonnollisesti täytteet, mutta pohjalla on aivan olennainen rooli makukokonaisuuden luomisessa. Lasi laadukasta Rieslingiä ja makuelämys on taattu.


Ohutpohjainen pizza paahdetulla punajuurella, kukkakaalilla ja sinihomejuustomoussella


Pizzapohja (ohjeesta tulee 2 kpl pohjia):

- 1,5 dl lämmintä vettä
- 3 dl jauhoja (puolet durum-jauhoja ja puolet pizzajauhoja, esim. Hungry chef)
- vajaa 1 tl suolaa
- 1 rkl oliiviöljyä


Täytteet:

1 keskikokoinen punajuuri
1 pieni kukkakaali
loraus oliiviöljyä
ripaus suolaa
mozzarellaraastetta
1 purkki Koskenlaskijan Ruoka & Dippi Aura juustoa
Aura-sinihomejuusto
Paahdettuja cashew-pähkinöitä
tuoretta basilikaa


Sinihomejuustomousse:

100 g sinihomejuustoa, esim. Auraa
0,5 dl täysmaitoa
4 dl kuohukermaa
mustapippuria
Aloita pizzan työstäminen juureksista. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.


Kuori punajuuri ja veistele ohuiksi lastuiksi. Meillä on tähän tarkoitukseen sellainen juureshöylä, mutta uskoisimme, että terävällä juustohöylällä tai veitsellä voi päästä samantyyppiseen lopputulokseen. Tärkeää on, että kyse on sipsien tapaisista todella ohuista lastuista.


Pese kukkakaali, nypi kukinnoittain ja tarvittaessa halkaise kukinnot vielä puoliksi. Näin kukkakaalin kaunis rakenne tulee esille.


Laita punajuurilastut erilliseen uunivuokaan, jotta niistä lähtevä väri ei tartu kukkakaaleihin. Levitä kukkakaalit pellille leivinpaperin päälle, laita punajuuret vuoassa kukkakaalien viereen, valuta juuresten päälle oliiviöljyä ja ripottele suolaa.


Paahda juureksia uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Kukkakaalikukintojen ja punajuurilastujen koosta riippuen on paiston aikana hyvä tarkistella, etteivät paistu ja tummu liiaksi. Tarkoitus on, että kukkakaalit ovat kypsiä. Paahda tämän jälkeen pähkinöitä uunissa 175 asteessa noin 10 minuuttia.


Valmista sinihomejuustomousse. Pehmennä juusto ja maito tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Vatkaa kerma kevyeksi kermavaahdoksi. Nostele kermavaahto varovasti juustomassan sekaan ja mausta mustapippurilla. Laita mousse jääkaappiin.


Tässä kohtaa olisi hyvä sammuttaa uuni ja avata luukku, jotta uuni jäähtyy mahdollisimman nopeasti. Kun uuni on viilentynyt, laita pizzakivi uuniin ja esilämmitä sitä uudelleen n. 30 minuuttia 250-280°C uunissa. Mikäli nostat lämpötilan 280 asteeseen, niin ennen pizzan paistoa, laske lämpötilan n. 225 asteeseen.


Pizzapohjan valmistaminen on varsin yksinkertaista. Kaikki ainekset vain nopeasti sekaisin, minkä jälkeen taikina kaulitaan jauhojen kanssa tosi ohueksi. Jauhoja on hyvä käyttää reilusti, jotta pizzapohjan täytteineen saa alustasta irti. Ja jos mietit, että mihin se kohotusaine jäi, niin tähän sitä ei tosiaan tässä reseptissä käytetä.


Lisää täytteet pohjalle. Levitä juustodippi pohjan päälle, ripottele mozzarellaraaste dipin päälle. Asettele juustojen päälle punajuurilastut ja kukkakaalit.


Siirrä täytetty pizza pizzalapion avulla pizzakivenpäälle. Paista 5-10 minuuttia Kauniimpaan lopputulokseen päätynee (ainakin ilman aiempaa pizzalapion käyttötaustaa) siten, että uunin ja kiven lämmettyä ripottelee kiven päälle hieman vehnäjauhoja, nosta pizzataikina kiven päälle, levittää täytteet nopeasti ja paista.


Ota pizzakivi ulos uunista ja pizza heti pois kiven päältä, sillä kivi pysyy kuumana pitkään ja helposti polttaa pohjan.


Lisää valmiin pizzan päälle paahdettuja cashew-pähkinät ja basilikan lehdet. Pursota tai lusikoi kauniit nokareet moussea pizzan päälle.

Pataleipä

cccc 17. kesäkuuta 2020 12.25.30 Europe/Kiev

Mikä onkaan parempaa kuin viikonloppuna uunista aamiaispöytään nostettu lämmin pataleipä?


Saimme käyttöömme Laavun 3-in-1 valurautapannun. Mietimme, mikä olisi sopiva ruoka padan testailuun ja koska meillä oli suunnitteilla vappubrunssi, päätimme tehdä nyt kovasti suosiossa olevaa pataleipää. Tämä oli toinen kerta, kun kyseistä herkkua teimme ja lieneekö syynä uusi resepti, Laavun pata vaiko molemmat, mutta lopputulos oli aivan täydellinen!


Koska padan kantta voi käyttää erillisenä pannuna, tämä oli tosi kätevä paketti nimenomaan tämän pataleivän tekoon, koska kuoren rapeuden lisäämiseksi paiston lopussa uuniin lisätään vedellä täytetty uunivuoka.


Koska kyseessä on 3-in-1 -setti, niin tässä tapauksessa kansi vain nostettiin padan päältä, täytettiin vedellä ja lisättiin uunin pohjalle pannu-asentoon. Sisältä leipä jäi ihanan meheväksi, kun taas pinta oli rouskuvan rapea ja ihanan suolainen.


Pataleivän tekeminen on hyvin simppeliä, mutta kohotusvaihe vaatii yön yli nukkumisen, joten jos aikeissa on saada leipä lauantain aamiaispöytään, tulee taikina valmistaa perjantai-iltana. Ainekset yksinkertaisesti sekoitetaan ja jätetään kohoamaan yön yli. Seuraavana päivänä taikina paistetaan padassa.


Valmistusaika yhdelle leivälle: kohottamiseen voi varata noin 16 tuntia, aika ei kuitenkaan ole tunnin päälle. Itse paistamiseen seuraavana päivänä menee noin tunti.


AINESOSAT

6 dl vettä
5 dl kaurajauhoja
5 dl vehnäjauhoja
2 dl kauraleseitä
7 g kuivahiivaa
3 tl suolaa
 
Suolavesi tehdään erikseen: siihen tarvitset 0,5 dl vettä ja puoli teelusikallista suolaa.
Yhdistä kuivat aineet keskenään kulhossa ja lisää huoneenlämpöinen vesi. Sekoita taikina tasaiseksi. Tehosekoittimen puuttuessa käytimme sekoittamiseen tavallisia vatkaimia.

Koska taikinan ei ole tarkoitus olla betonia, niin lisäsimme vielä lorauksen vettä. Näin taikinasta tuli helpommin käsiteltävää. Käytetyillä jauhoilla on vaikutusta koostumukseen, joten vettä/jauhoja voi lisäillä tarpeen mukaan. Vehnäjauhot voi korvata kokonaan kaurajauhoilla, jolloin leivästä tulee vielä terveellisempi.

Kun taikina on tasaista, laita kulhon päälle kelmu ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan noin 16 tunniksi.

Kun kohotusaika on kulunut, laita uuni kuumenemaan 225 aseeseen ja laita samalla pata uunin kannen kanssa. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile taikina pallon muotoiseksi. Anna taikinan kohota vielä 30 minuuttia.

Kun uuni on kuumentunut, ota pata pois uunista ja laita taikinapallo pataan. Tee veitsellä pintaan viiltoja, jotta leipä paistuessaan halkeilee pinnasta kauniisti.Tähän kannattaa käyttää mahdollisimman terävää veistä ja tehdä viillot melko syviksi. Meillä ne jäivät vielä hieman pintapuolisiksi, mutta jäipä jotain parannettavaa ensi kerralle.

Sekoita suola veteen. Sivele leivän pinta kevyesti suolavedellä. Koko vesimäärää ei ole välttämätöntä käyttää, mutta meillä tuo puoli desiä kului lähes kokonaan. Seuraavalla kerralla ajattelimme rouhaista suolamyllyllä muutaman ruususuolakiteen leivän päälle, sillä tuo 0,5 tl suolaa kyllä maistui, mutta kiteet toisivat varmasti kivan lisän leipään.

Sivelyn jälkeen nosta pata uuniin kannen kanssa ja paista leipää kannen alla 40 minuuttia. Kun leipä on paistunut 40 minuuttia, nosta kansi ja täytä esimerkiksi uunivuoka vedellä ja laita uunin pohjalle. Meidän tapauksessamme nostimme vain kannen pannu-asentoon, täytimme sen vedellä ja laitoimme uunin pohjalle.
Tämän jälkeen jatka leivän paistamista vielä 10-15 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tarvittaessa tikulla. Kun paistoaika on kulunut, ota leipä uunista ja kumoa leipä alustalle. Tarjoile lämpimänä.

Tällä kertaa leivän päällisinä toimivat ruohosipulituorejuusto, iäkäs gouda, leikkele ja vihannekset. Erinomainen yhdistelmä. Tästä tulee meidän viikonloppujen uusi suosikki!

Jyri Järvinen
Intohimoinen kotikulinaristi
PAISTAn yhteistyökumppani

Pieni hetki