Pizza kostuu käytännössä neljästä kivijalasta: taikina, tomaattikastike (poikkeus valkoiset pizzat), mozzarellajuusto ja oliviiöljy. Näiden lisäksi tulee vielä täytteet, joissa perusraaka-aineiden lailla tulisi käyttää aina mahdollisimman korkealuokkaisia täytteitä.


Pizza Margherita lienee ikonisin pizza:
 Siinä korostuvat raaka-aineet ja paistamisen merkitys. Sähköuunissa saat yleensä parhaan lopputuloksen, kun levität pizzapohjan päälle tomaattikastikkeen ja paistat hetken tätä uunissa ennen täytteitä. Noin puolessa välissä paistoa lisää juusto ja lopuksi basilikan lehtiä.
 

Pizzan paistamisessa tarvitset ehdottomasti pizzakiven, jotta pohja paistuu kunnolla rapeaksi. Katso myös Italia-pakettimme


pizza


Hiiva


Yleisimmin käytetyt hiivat ovat tuore- ja kuivahiiva. Näillä ei ole lopputuloksen kannalta merkitystä, mutta niiden käyttö on hiukan erilaista.


Tuorehiiva tulee liottaa veteen, kun taas kuivahiiva sekoitetaan jauhojen sekaan. Jotkut tekevät hiivan itse tai käyttävät kohotukseen juurta. Nämä ovat makuasioita, joita kannattaa kokeilla kun pizzaharrastus menee eteenpäin. Kuivahiivan etuna tuorehiivaan nähden on sen tarkkuus, joka on erittäin tärkeää hyvän pizzapohjan valmistuksessa.
 

Pizzapohja resepti

  • 500g vehnäjauhoja
  • 3,5dl vettä
  • kuivahiivaa (yleensä muutama gramma riittää)
  • 10g hienoa merisuolaa
  • 10g oliiviöljyä
     

Aloita taikinan tekeminen laittamalla kuppiin 0,35dl vettä ja liota sen sekaan 10g hienoa merisuolaa. Kaada sekoituskulhoon 500g jauhoja ja sekoita niiden joukkoon kuivahiiva. Kaada jauhojen sekaan 3,15dl vettä. Alusta taikinaa käsin n.10 minuuttia. Sekoita joukkoon suolavesi ja jatka taikinan alustamista kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin. Lisää lopuksi oliiviöljy ja jatka vaivaamista niin kauan että öljy on imeytynyt taikinaan. 


Ota taikina pois kulhosta ja vaivaa sitä niin kauan että taikina on taisaista eikä se tartu pöytään eikä käsiin. Taikinan alustamiseen menee aikaa kaikenkaikkiaan 20–25 minuuttia. 


Kun

Lue lisää »