Nopeat toimitukset
Kotimainen verkkokauppa

PAISTA toivottaa sinulle onnellisia hetkiä kevään juhliin!

Monthly Archives: April 2018

  1. PAISTAn Kahvikoulun Osa 6: Kahvitermistöä

     

    Lyhyt oppimäärä kahvista


    Cappuccino:  Espressoon perustuva kahvijuoma, jossa ⅓ espressoa, ⅓ kuumaa maitoa ja ⅓ maitovaahtoa. Juoma tarjoillaan posliinikupista. 

     

    Cowboy-kahvi:  Pannukahvi vrt. nokipannukahvi, jossa uutto tapahtuu keittämällä. Crema Kahvin paksu, tumman kultainen kermainen pintakerros, vaahtokerros, jonka väri vaihtelee kahvin mukaan. 


    Espresso: Espresso on vahva italialaistyyppinen kahvijuoma, johon käytettävät pavut ovat yleensä seos tummaksi paahdetusta arabicasta ja robustasta. Valmistus tapahtuu niin, että lähes kiehuva vesi (86 - 95 °C) pakotetaan  8 - 18 baarin paineella hieno

    Read more »
  2. PAISTAn Kahvikoulun Osa 6: erikoiskahvit ja drinkit

     

    Erikoiskahvien nimellä tunnetuista kahviannoksista erityisesti espresson ja cappuccinon valmistus ja tarjoilu noudattavat suuntaa antavaa kansainvälistä standardia, jossa kahvikupit ovat vakiokokoiset.


    Erikoiskahveja tilatessa on hyvä muistaa, että juomat valmistetaan talon tapaan. Kahvin maailmassa esiintyy runsaasti maantieteellisiä erikoisuuksia ja paikallisia variantteja. Juomien nimet voivat olla uudelleen nimettyjä muunnelmia, joissa on muitakin erityispiirteitä kuin juoman paikallinen nimi. Vaikkapa Belgiassa paikallinen versio café au lait’sta tunnetaan nimellä venäläinen maito, Lait Russe. Siinä juomasta kahvia on ⅓ ja maitoa ⅔. Kahvin ja maidon tai maitovaahdon yhdistelmillä ja variaatioilla on eri maissa monia omia  nimityksiä.


    Read more »
  3. PAISTAn Kahvikoulun Osa 5: Taidetta ja tuunausta

     

    Latte art


    Viehkoja kuvioita kullanruskean creman ja höyrytetyn maidon lempeissä sävyissä kahviannoksen pinnassa - latte-taidetta parhaimmillaan.


    Kahvikuppia ja maidon kuumennuskannua pidellään kiinni otteilla, jolla maidon kaataminen ja kupin asento ovat mahdollisimman hyvin hallinnassa - kuppi toisessa ja maitokannu toisessa kädessä. Huomaa, että kaatokannun liikettä ohjataan peukalolla.


    Höyrytettyä maitoa kaadetaan ensin pyörivällä liikkeellä, hitaasti ja hallitusti suoraan vasta valmistetun kahvin joukkoon niin, että kuppi on kaltevassa asennossa. Kun noin puolet maidosta on kaadettu, kahvijuoman pintaan lähdetään

    Read more »
  4. PAISTAn Kahvikoulun Osa 4: Perusmenetelmät

    Kahvia on historiansa aikana valmistettu lukuisilla eri tavoilla ja monenlaisilla laitteilla ja keittimillä. Neljä päämenetelmää kahvin uuttamisessa ovat suodattaminen, kiehauttaminen, paineen avulla valmistaminen sekä hauduttaminen. Yksilöllinen kahvinautinto valmistetaan kuppi kerrallaan, eri menetelmiä omaan makuun soveltaen ja mukaillen.

     

    Aeropress


    Aeropress käyttää mäntää ja hienoa suodatinta kahvin uuttamiseen nopealla suodatuksella vain 20 sekunnissa. Kahvijauhe saa olla hieman espressojauhatusta hienompaa. Valmis juoma puristetaan suoraan kuppiin annos kerrallaan. Suodatustulos on erinomaisen tarkka ja kahvin maku puhdas, pehmeä ja herkullinen ilman kitkeryyttä. Tutustu tästä Aeropress

    Read more »
  5. PAISTAn Kahvikoulun Osa 3: Maku


    Trendit ja blendit


    Kahvin viljely, käsittely, säilytys, paahto, varastointi ja valmistus vaikuttavat kaikki osaltaan lopputulokseen: laadukkuus kaikissa vaiheissa tekee hyvän raaka-aineen.


    Olennaisia seikkoja herkullisen kahvin valmistamisessa ovat veden tuoreus ja lämpötila, paahto, kahvin jauhatuskarkeus, kahvisekoitus ja jauheen määrä sekä kahvinvalmistuksen tapa ja kesto. Ammattitaidolla ja lämmöllä valmistettu kahviannos on lopputulokseltaan laadukas ja yksilöllinen. Se valmistetaan tilaustyönä ja on tarkoitettu nautittavaksi heti.



    Maistelemalla makumieltymykset

    Read more »
  6. PAISTAn Kahvikoulun Osa 1:Kahvipavut


    Arabica ja robusta


    Kahvia viljellään yli 60 maassa. Maailman suurimmat kahvintuottajamaat ovat Brasilia, Vietnam, Kolumbia, Indonesia, Etiopia, Intia, Meksiko, Guatemala, Peru ja Honduras.


    Kahvipensaiden viljelyalueet tunnetaan nimellä papuvyöhyke, joka sijaitsee Kravun ja Kauriin kääntöpiirien välillä lähellä päiväntasaajaa. Näillä alueilla olosuhteet kahvinviljelylle ovat suotuisat: lämpötilat, auringonpaiste, sademäärät ja rikas maaperä ovat kaikki tärkeitä tekijöitä kasvuympäristössä  kahvipensaan marjojen tuotannolle.


    Kahvipapujen päälajit ovat nimeltään

    Read more »
  7. PAISTAn Kahvikoulun Osa 2: Paahto


    Paahto synnyttaa aromin


    Kahvinkäsittelyssä on monia vaiheita ja osatekijöitä, jotka vaikuttavat ratkaisevasti lopputulokseen. Paahtamisen aikana kahvin sokerit järjestäytyvät uudelleen ja hajoavat lähes kokonaan. Ne ruskistuvat eli karamellisoituvat ja luovat täten kahvin tuoksun ja maun.


    Paahtamisen yhteydessä kahvinpavut lämpenevät, ne alkavat poksahdella, tuoksua popcornilta ja muuttuvat hitaasti keltaisiksi. Paahtoaika vaikuttaa olennaisesti makuun. Tyypillisessä eurooppalaisessa paahdossa lopputuloksena on tumma ja kiiltäväpintainen kahvipapu. Pääsääntönä voidaan pitää, että mitä kiiltävämpi papu, sitä voimakkaampi maku

    Read more »
©2021 PAISTA.FI. Kaikki oikeudet pidätetään.