Erikoiskahvien nimellä tunnetuista kahviannoksista erityisesti espresson ja cappuccinon valmistus ja tarjoilu noudattavat suuntaa antavaa kansainvälistä standardia, jossa kahvikupit ovat vakiokokoiset.


Erikoiskahveja tilatessa on hyvä muistaa, että juomat valmistetaan talon tapaan. Kahvin maailmassa esiintyy runsaasti maantieteellisiä erikoisuuksia ja paikallisia variantteja. Juomien nimet voivat olla uudelleen nimettyjä muunnelmia, joissa on muitakin erityispiirteitä kuin juoman paikallinen nimi. Vaikkapa Belgiassa paikallinen versio café au lait’sta tunnetaan nimellä venäläinen maito, Lait Russe. Siinä juomasta kahvia on ⅓ ja maitoa ⅔. Kahvin ja maidon tai maitovaahdon yhdistelmillä ja variaatioilla on eri maissa monia omia  nimityksiä.


Kahvimatkailijana on kiinnostavaa tutustua paikalliseen tarjontaan. Aiheesta saa myös mukavasti kahvitietouttakin kartuttavaa jutunjuurta kahvia valmistavan baristan kanssa.


Tunnettuja kahviannoksia:


Espresso tunnetaan myös monista johdannaisistaan:


Americano: Espresso, johon on lisätty valmistuksen jälkeen maun mukaan kuumaa vettä. Tarjoillaan usein cappuccino-kupista.


Café au Lait: Ranskalainen tapa tarjoilla kahvi (tyypillisesti aamiaiskahvina  ja tavallisesti suuresta kulhosta) niin, että puolet on suodatin- tai pressokahvia ja puolet kuumaa maitoa.


Café Brutale: Erittän tumma ja mausteinen ranskalaistyyppinen espresso, jossa on tumman suklaan ja karamellisoidun sokerin vivahteita.


Caffe Corretto: Paranneltu, “korjattu” espresso, jossa on mukana maun mukaan lisätty tilkka alkoholia, joka Italiassa tyypillisesti on grappaa.


Caffe Decaffeinato:  Kofeiiniton kahvi.


Caffe Latte: Tuplaespresso ja runsaasti kevyesti vaahdotettua kuumaa maitoa.


Caffe Lungo: “Pitkä” espresso, joka on noin 60 ml ja jonkin verran tavallista espressoa laimeampi. Koko juoma puristetaan kahvikakun lävitse. 

 

Café Mocca: Juoma sisältää espressoa, höyrytettyä maitovaahtoa, suklaakastiketta ja usein lisäksi kermavaahtoa. 


Caffe Romano Espresso: kuppiin hierotaan sitruunankuorta ja jonka kuppiin lisätään usein sitruunankuoren palanen.


Cortado Espresso: espanjalaisittain: annokseen lisätään kahvia vastaava määrä kuumaa maitoa taittamaan kahvin hapokkuutta.

 

Doppio Tuplaespresso: kaksi annosta espressoa samassa kupissa.

 

Espresso au Miel: Espresson joukkoon annostellaan hieman hunajaa.


Espresso con Panna:  kermainen espresso, jossa kahvin päälle kaadetaan kermaa tai löysää kermavaahtoa. Maku                on erittäin pehmeä.


Latte Macchiato: Espressolla “merkitty, tahrittu” maito. Juomassa vaahdotetun maidon päälle lasiin kaadetaan espressokahvi. Miedosti kahvilta maistuva juoma valmistettiin alun perin lapsille.

 

Ristretto:  Lyhyt espresso, jossa on tavallista pienempi vesimäärä ja jossa kahvi pakataan hiukan tiukempaan.


Leikkisiä nimityksiä kahvijuomille myöhäisillan tummina tunteina:


Café Normale Leikkisästi: kahvi ja konjakki            

Café Brutale   musta kahvi sellaisenaan, ilman mitään kommervenkkejä tai mausteita;

                      kahvi ilman konjakkia

Café Excellence/Café Speciale  = konjakki ilman kahvia

Café Catastrophale  - mikä tahansa kahvi käy, kaikki kelpaa


Valikoima tunnettuja kahvidrinkkejä

 

Amore: Esilämmitettyyn lasiin kaadetaan pähkinälikööri ja espresso, jotka sekoitetaan. Päälle valutetaan löysää kermavaahtoa. Juoma koristellaan raastetulla pähkinällä. Tarjoillaan heti.


French Coffee:  Ranskalaisen kahvin nimellä tunnettuun drinkkiin tulee espressoannoksen lisäksi 1 cl konjakkia ja 1 cl      Cointreau-likööriä. Päälle lisätään löysää kermavaahtoa ja koristeeksi sokerihuurettu appelsiininkuoren suikale. Tarjoillaan heti kuumana.


Irish Coffee:  Tunnetuimpia kahvista valmistetuista drinkeistä on espresson ja irlantilaisen whiskyn lämmin yhdistelmä, jossa makuyhdistelmän tehostaa tumma sokeri ja makulukkona toimii löysä kermavaahto. Juuri valmistettuun tuplaespressoon sekoitetaan sokeri, lisätään kermavaahto ja lopuksi viski lusikkaan apuna käyttäen kermavaahdon ja kahvin väliin.


Jamaican Coffee: Espressoannokseen lisätään 1 cl tummaa rommia ja 1 cl kahvilikööriä, jotka sekoitetaan espressoon. Löysää kermavaahtoa valutetaan pinnalle. Koristeluun käytetään kahvijauhoa. Tarjoillaan heti. 


Mauna Kea:   Esilämmitettyyn lasiin kaadetaan 1 cl Kahlua-likööriä ja  1 cl kaakaolikööriä. Lisätään annos espressoa ja sekoitetaan. Löysää kermavaahtoa valutetaan pinnalle ja juoma koristellaan kookoslastuilla. Tarjoillaan kuumana.

 

Mexican Coffee:  Espressoannokseen lisätään 1 cl tequilaa, 1 cl Kahlua-kahvilikööriä, sekoitetaan ja lisätään löysää kermavaahtoa. Drinkki koristellaan kahvijauheella. Tarjoillaan kuumana.


Premium Coffee:  Valmistetaan kuten Irish Coffee, mutta espressoa tulee yksi annos, ja alkoholina on Irish Cream. Valmista juomaa ei sekoiteta, vaan nautitaan niin, että samalla siemauksella suuhun saadaan kahvia, Irish Creamia ja kermavaahtoa kaikkia sopivassa suhteessa.


Suudelma: Drinkkiin tulee espressoannoksen lisäksi 4 cl konjakkia. Maitoa höyrytetään 1 dl. Juomaan lisätään kaksi palaa murskattua taloussuklaata. Päälle lisätään löysää kermavaahtoa. Nautitaan kuumana pillillä.


Lue myös

 

Kahvin paahtaminen
Kahvin maku
Kahvin valmistuksen perusmenetelmät
Kahvi taiteena - Latte art
Erikoiskahvit ja drinkit
Kahvitermistöä