Hodari

 

Sain Habanero Kitchen bloggarilta kassillisen Snellmannin leikkeleitä ja makkaroita, ja käskyn valmistella jonkun reseptin näistä. Käydessäni Grillikauppa.comin varastolla ja kertoessani tästä haasteesta, mukaani tarttui myös kassillinen Poppamiehen soosseja. Näiden myötä päädyin klassiseen valintaan eli hodariin. Viimevuosina tämä oiva katuruoka on löytänyt myös Suomessa paljon uusia makuvivahteita, joita yhdistelemällä ajattelin tehdä fuusiohodarin jossa yhdistyvät Periamerikkalainen grilliruoka, Saksalaistyyppinen Bratwurst makkara ja Aasialaishenkisesti tuunattu Coleslow salaatti.

 

Valmistelu kannattaa aloittaa colewlow salaatista, jonka tekeytyessä jääkaapissa valmista sämpylät. Tähän operaatioon pitää varata pari kolme tuntia.

 

Coleslow:

 

Huuhtele kaali ja poista uloimmat lehdet. Suikaloi kaali terävällä veitsellä ohuiksi suikaleiksi tai haluamanlaiseksi silpuksi. Kuori porkkanat ja tee niistä ohuita julienne suikaleita. Tähän erittäin näppärä apuväline on julienne leikkuri. Siirrä suikaleet kulhoon ja lisää suola, limetin mehu, sokeri, inkivääri ja hienoksi silputtu chili. Siirrä seos jääkaappiin maustumaan. Mielellään vähintään pariksi tunniksi. Ota seos pois jääkaapista ja valuta siitä ylimääräinen neste pois. Yhdistä majoneesi ja turkkilainen jogurtti ja sekoita kaikki ainekset keskenään, mukaanlukien rouhitut wasabiherneet ja pähkinät.

 

Majoneesi:

 

Sekoita keltuaiset ja mausteet hyvin keskenään mieluiten pyöreäpohjaisessa kulhossa (cul de poule). Lisää öljy todella ohuena ja tasaisena nauhana kokoajan voimakkaasti vispilällä sekoittaen, jotta majoneesi ei juoksutu. Jos majoneesi on liian paksua voit sekoittaa sekaan lorauksen vettä.

 

Sämpylät:

 

Sekoita maitoon kananmuna, sulatettu voi ja sokeri ja nokare hiivaa. Sekoita niin kauan että hiiva liukenee kunnolla nesteeseen. Alusta taikinaan jauhot, lisäten niitä vähitellen. Vaivaa taikinaan kunnollinen sitko. Taikina on valmista kun se ei enään tartu enään pöydän/ kulhon pintaan ja se on säiemäinen sitä venyttäessä. Elä käytä vaivatessa lisäjauhoja ettet tule lisänneeksi taikinaan liian paljon jauhoja. Taittele lopuksi taikinan reunat keskelle ja muotoile siitä pallo. Anna kohota leivinliinalla peitettynä noin 1,5 tuntia.

 

Ota taikina työtasolle ja vaivaa hetki. Jaa taikina kuuteen yhtä suureen osaan ja painele taikinapalat pitkänmallisiksi soikeiksi letuiksi. käännä lettujen kärjet sisään jotta saat sämpylään tasaisen päädyt. Käännä pitkät reunat keskelle siten että ne menevät hiukan limittäin. Näin lopputulos pitäisi olla mahdollisimman tasapaksu taikinapötkö.

 

Käännä saumapuoli alaspäin ja aseta sämpylät leivinpaperin päälle, leivinliinalla peitettynä, kohoamaan noin puoleksi tunniksi.

 

Voitele sämpylät siirapin ja veden sekoituksella ja ripottele pinnalle seesamin siemeniä. Paista sämpyllöitä 225 asteisessa uunissa 15-17 minuuttia. Annan sämpylöiden jäähtyä kunnolla ennen kun halkaiset ne.

 

Täytteet:

 

Halkaise hodarisämpylä toiselta sivulta ja aseta sen sisään grillattu tai paistettu bratwurst -makkara, tai joku muu nakki tai makkara makusi mukaan. Lisää paholaisen hilloa tai jotain muuta soossia sekä coleslow ja halutessasi esimerkiksi yrttejä.

 

 

Sämpylätaikina:

 

  • 1,5 dl maitoa
  • 1 muna
  • 25 g voita sulatettuna
  • 1 rkl sokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • nokare hiivaa
  • ripaus suolaa
  • Voiteluun:
  • 1 rkl siirappia
  • 1 rkl vettä
 

Coleslow:

 

  • ruokalusikallinen riisiviiniä
  • 300 g kaalia
  • 1 porkkana
  • raastettua inkivääriä
  • ripaus suolaa
  • limetin mehu
  • ripaus sokeria
  • pilkottua chiliä
  • 0,5 dl majoneesia
  • 0,5 dl turkkilaista jogurttia
  • 0,5 dl rouhittuja suolapähkinöitä, paahdettuja cashew pähkinöitä tai jotain muita oman makusi mukaan
  • 0,5 dl rouhittuja wasabi herneitä
 

Majoneesi Coleslow salaattiin:

 

  • 1 kananmunan keltuainen
  • 0,5 tl dijon sinappia
  • ripaus suolaa
  • ripaus valkopippuria
  • 0,5 rkl viinietikkaa
  • 2 dl öljyä (ei kannata käyttää kylmäpuristettua rypsiöljyä, jonka maku ei ainakaan itseäni miellytä)