Trendit ja blendit


Kahvin viljely, käsittely, säilytys, paahto, varastointi ja valmistus vaikuttavat kaikki osaltaan lopputulokseen: laadukkuus kaikissa vaiheissa tekee hyvän raaka-aineen.


Olennaisia seikkoja herkullisen kahvin valmistamisessa ovat veden tuoreus ja lämpötila, paahto, kahvin jauhatuskarkeus, kahvisekoitus ja jauheen määrä sekä kahvinvalmistuksen tapa ja kesto. Ammattitaidolla ja lämmöllä valmistettu kahviannos on lopputulokseltaan laadukas ja yksilöllinen. Se valmistetaan tilaustyönä ja on tarkoitettu nautittavaksi heti.Maistelemalla makumieltymykset


Kahvin vivahteita arvioidaan maistelun perusteella. Kokonaiskokemukseen vaikuttavat maun tasapainoisuus, jälkimaku ja suutuntuma. Kahvin maku puolestaan on yhteiskokemus viidestä pääelementistä, joita ovat makeus, suolaisuus, happamuus, kitkeryys ja umami. Arvostelukriteereihin kuuluvat myös kahvin puhtaus ja hapokkuus. Maistajan oma arvio ja mieltymys ovat tietenkin kaikkein tärkein kriteeri.


Kahvin makuprofiilit viljelypaikan mukaan


Korkeimmalla merenpinnasta noin 1500 metrin korkeudella kasvaneet pavut tunnetaan hedelmäisestä, monivivahteisesta, hapokkaasta ja kukikkaasta maustaan. Niiden kypsyminen kestää pitkään  ja tuottaa syvemmän maun. Makuprofiilien arviointi ja selvittäminen on kuitenkin tätä monisyisempi asia, sillä kahvin viljelyyn ja tuottamiseen liittyy monia lopputulokseen vaikuttavia tekijöitä. Esimerkkejä korkealla viljellystä kahvista ovat kolumbialainen, etiopialainen, guatemalalainen, kenialainen, papua-uusiguinealainen ja indonesialainen sulawesi-kahvi.


Seuraavaksi korkeimmalla, noin 1200 metrin korkeudessa kasvanut papu on tyypillisesti peräisin Costa Ricasta, Nicaraguasta, Sumatralta tai Alturasta Meksikosta. Sen makuprofiili tunnetaan pähkinäisenä ja maanläheisenä, jossa maistuvat kaakaon, sitruunan ja vaniljan aromit.


Noin 900 metrin korkeudella kasvavat brasilialaiset lajikkeet Bourbon ja Santos. Ne tunnetaan pehmeästä ja makeasta maustaan.


Lähellä merenpintaa kasvaneet kahvipavut ovat kasvaneet noin 700 metrin korkeudella. Esimerkkejä niistä ovat Hawaijilla viljellyt Kona-pavut. Niiden makua voi luonnehtia lempeäksi, miedoksi ja hienovaraiseksi.


Maailman suosituin juoma


Kahvin sisältämä kofeiini antaa lisäenergiaa ja kiihdyttää hermoston välittäjäaineiden, mm. serotoniinin ja dopamiinin tuotantoa. Kahvi parantaa virkeyttämme ja henkistä valppauttamme. Kahvi ei kuitenkaan synnytä haitallista pysyvää riippuvuutta.


Kahvilla uskotaan virkistävän vaikutuksen lisäksi olevan myös lääkinnällisiä vaikutuksia ja hyötyjä. Keskustelua kahvin terveysvaikutuksista mm. syövän, diabeteksen ja sydänsairauksien riskien vähentäjänä käydään edelleen. Kofeiinin mahdollisia haittavaikutuksia ovat unettomuus, levottomuus, hermostuneisuus, ahdistus, sydämentykytys, tiheä hengitys ja vapina. Kahvin voi tällöin vaihtaa kofeiinittomaan ja välttyä epäsuotuisilta vaikutuksilta.              

   

Makumatkailu kahvien maailmaan tarjoaa virikkeitä ja elämyksiä, joista monet voi toteuttaa myös kotioloissa. Papuyhdistelmiä ja kahvisekoituksia, paahtoja, jauhatuksia ja valmistusmenetelmiä on lukemattomia. Tärkeitä tekijöitä ovat myös tuore vesi  ja sen lämpötila. Kuten kaikki nostalgiset kokemukset, hienoimmat kahvihetketkin jäävät mieleen  - tunnelmansa ansiosta.


Kun tilanteeseen halutaan jotakin erityistä, kahvin tarjoiluastiat, mausteet ja koristeet viimeistelevät nautinnon ja muodostavat näyttävän kokonaisuuden, jossa voit antaa mielikuvituksesi leikkiä. Olennaista makujen matkalla on toimiva kokonaisuus, joka kunnioittaa raaka-ainettaan kahvia.


Lue myös

 

Kahvin paahtaminen
Kahvin maku
Kahvin valmistuksen perusmenetelmät
Kahvi taiteena - Latte art
Erikoiskahvit ja drinkit
Kahvitermistöä