Paahto synnyttaa aromin


Kahvinkäsittelyssä on monia vaiheita ja osatekijöitä, jotka vaikuttavat ratkaisevasti lopputulokseen. Paahtamisen aikana kahvin sokerit järjestäytyvät uudelleen ja hajoavat lähes kokonaan. Ne ruskistuvat eli karamellisoituvat ja luovat täten kahvin tuoksun ja maun.


Paahtamisen yhteydessä kahvinpavut lämpenevät, ne alkavat poksahdella, tuoksua popcornilta ja muuttuvat hitaasti keltaisiksi. Paahtoaika vaikuttaa olennaisesti makuun. Tyypillisessä eurooppalaisessa paahdossa lopputuloksena on tumma ja kiiltäväpintainen kahvipapu. Pääsääntönä voidaan pitää, että mitä kiiltävämpi papu, sitä voimakkaampi maku on.Paahtamisen eri tavat


Paahtamisen yhdistelmiä on kymmeniä. Kahvipapujen lajikkeet ja kasvualueet vaikuttavat sekä paahdon ulkonäköön että aromeihin.


Vaalea paahto on ulkomuodoltaan kuiva. Siitä käytetään nimitystä cinnamon eli kaneli. Sen makuprofiili on tuntumaltaan kevyt. Suomalaiset ovat perinteisesti olleet vaalean kahvin ystäviä.


Vaaleaa keskipaahtoa kutsutaan tyypillisen amerikkalaiseksi ja sen ulkomuoto on kuiva. Siinä sokerit alkavat karamellisoitua ja tuntuma kehittyä.


Keskipaahto on ulkonäöltään kuiva, joskin siinä esiintyy öljylaikkuja. Keskipaahtoa kutsutaan amerikkalaiseksi aamukahviksi. Maussa on voimakas tuntuma ja rikas karamellisoituminen.


Tumman keskipaahdon ulkonäkö on jonkin verran kiiltävä. Sitä kutsutaan wieniläiseksi paahdoksi.  


Tumma paahto tunnetaan nimitykseltään mannermaisena, eurooppalaisena paahtona, jonka ulkonäkö on kiiltävä. Makuprofiilia hallitsevat paahtamisen synnyttämät maut ja hapokkuus on vähentynyt.         


Lue myös

 

Kahvin paahtaminen
Kahvin maku
Kahvin valmistuksen perusmenetelmät
Kahvi taiteena - Latte art
Erikoiskahvit ja drinkit
Kahvitermistöä