Kahvia on historiansa aikana valmistettu lukuisilla eri tavoilla ja monenlaisilla laitteilla ja keittimillä. Neljä päämenetelmää kahvin uuttamisessa ovat suodattaminen, kiehauttaminen, paineen avulla valmistaminen sekä hauduttaminen. Yksilöllinen kahvinautinto valmistetaan kuppi kerrallaan, eri menetelmiä omaan makuun soveltaen ja mukaillen.

 

Aeropress


Aeropress käyttää mäntää ja hienoa suodatinta kahvin uuttamiseen nopealla suodatuksella vain 20 sekunnissa. Kahvijauhe saa olla hieman espressojauhatusta hienompaa. Valmis juoma puristetaan suoraan kuppiin annos kerrallaan. Suodatustulos on erinomaisen tarkka ja kahvin maku puhdas, pehmeä ja herkullinen ilman kitkeryyttä. Tutustu tästä Aeropress -pakettiimme


Espresso, paineen avulla valmistaminen


Espresson valmistusmenetelmä tarkoittaa kahvin uuttamista paineen avulla hienoksi jauhetun kahvipedin läpi. Valmistukseen käytetään hienoksi jauhettua kahvia. Paahtoaste voi olla tummempi tai vaaleampi. Uuton sivutuotteena syntyy kullankeltaista kuohaa eli cremaa, joka kertoo papujen olevan vasta paahdettuja.


French press, pressopannu, cafetière


Tämä menetelmä uuttaa hauduttamalla, kun karkeaksi jauhetun kahvin päälle kaadetaan kuumaa vettä erikoispannuun. Pannun mäntä ja suodatinosa painetaan alas 3 - 4 minuutin kuluttua: kahvijauhe jää pannun alaosaan männän alle. Valmis kahvi tulee siirtää pois pannusta, koska muutoin se jatkaa uuttumistaan.


Mokka- eli mutteripannu


Kotioloissa espressopaahtoista kahvia voi valmistaa mokka- eli mutteripannulla, jonka kehittäjänä tunnetaan italialainen Alfonso Bialetti. Kahvijauhetta EI puristeta kokoon tai tampata, vaan kahvin täytyy saada liikkua vapaasti. Valmis kahvi nousee pannun yläosan. Mutteripannulla valmistetun kahvin lopputulos on lähellä espressoa, mutta aidon espresson valmistamiseen tarvitaan kuitenkin aito espressokeitin.  Katso tästä Bialetti-pannumme


Nokipannukahvi


Luonnossa nautitut kahvit ovat usein retken kohokohta, elämys, joka synnyttää muistoja. Aito nokipannukahvi valmistetaan nuotiolla. Vesi kiehautetaan ja

nostetaan tulelta. Yhtä vesilitraa kohden voit varata 2 dl kahvijauhetta. Kahvijauhe lisätään pannuun ja pannu laitetaan takaisin tulelle, missä se saa uudellen kiehahtaa. Sen jälkeen pannu nostetaan sivulle ja sekaan lorautetaan tilkka kylmää vettä, joka nopeuttaa kahvijauheen laskeutumista. Kahvi saa tekeytyä rauhassa.

Vastakeitetty nokipannukahvi nautitaan luonnonympäristössä autenttisimmillaan kuksasta, mutta nostalginen on myös emalimuki. Nokipannukahviin voi halutessaan lisätä maitoa tai sokeria, mutta kokeilla voi myös hyppysellistä suolaa tai nokaretta voita.


Perkolaattori


Kupillinen kahvia on helppo valmistaa perkolaattoripannussa. Toiminta-ajatuksena on, että kuuma vesi, joka  suihkuttuu kahvijauheen päälle, uuttaa kahvin, joka kerääntyy perkolaattorin pohjalle. Kahvi on valmista nautittavaksi.


Pour over -menetelmä, suodatinsuppilo


Uuden aallon kahviharrastajat suosivat pour over -menetelmää ja kahvin uuttamista  kupillinen kerrallaan. Suodatinjauhatus on tällöin yleensä puolikarkea. Uuttamisessa käytettyjä dripperisuppiloita valmistetaan niin keraamisia, muovista, lasista kuin kuparista valmistettuja (Hario). Katso tästä Pour over Chemex - pakettimme


Sifoni eli vakuumipannu


Sifoni hyödyntää vesihöyryn laajenemista ja supistumista. Höyryn voima painaa veden kahvijauheen läpi ylempään säiliöön, jonne vastajauhettu kahvi lisätään. Sekoitetaan kevyesti muutama sekunti ja annetaan kahvin valmistua sekoittamatta minuutin ajan. Kahvi uuttuu alempaan säiliöön ja on valmista tarjoiltavaksi.


Turkkilainen kahvi


Vesi ja kahvijauhe kuumennetaan erikoispannussa kiehumispisteeseen asti. Valmistuksessa käytetään erityisen hienoksi jauhettua kahvijauhetta, jonka annetaan uuttua juomaan pannussa.

 

Lue myös

 

Kahvin paahtaminen
Kahvin maku
Kahvin valmistuksen perusmenetelmät
Kahvi taiteena - Latte art
Erikoiskahvit ja drinkit
Kahvitermistöä