Arabica ja robusta


Kahvia viljellään yli 60 maassa. Maailman suurimmat kahvintuottajamaat ovat Brasilia, Vietnam, Kolumbia, Indonesia, Etiopia, Intia, Meksiko, Guatemala, Peru ja Honduras.


Kahvipensaiden viljelyalueet tunnetaan nimellä papuvyöhyke, joka sijaitsee Kravun ja Kauriin kääntöpiirien välillä lähellä päiväntasaajaa. Näillä alueilla olosuhteet kahvinviljelylle ovat suotuisat: lämpötilat, auringonpaiste, sademäärät ja rikas maaperä ovat kaikki tärkeitä tekijöitä kasvuympäristössä  kahvipensaan marjojen tuotannolle.


Kahvipapujen päälajit ovat nimeltään arabiankahvi (arabica, Coffea arabica) ja  kongonkahvi (Coffea canephora), jonka alalajike on kongonkahvi (robusta). Robusta-laijke kasvaa mieluiten trooppisilla alangoilla, missä sitä viljellään paljon Afrikassa ja Aasiassa. Voimakkaassa robustassa, jota käytetään erityisesti espressokahvissa,  on lähes kaksinkertainen määrä kofeiinia arabicaan verrattuna. Kaikesta maailmalla tuotetusta kahvistä arabicaa on 70 - 80 %. Coffea arabica, joka on kotoisin Etiopiasta, tunnetaan maultaan pehmeänä ja sävykkäänä.Vastuulliseen viljelyyn


Kahvipensaan hyväntuoksuisista valkoisista kukinnoista muodostuu kasvin hedelmiä, kahvimarjoja. Sato kerätään ja käsitellään niin, että marjoista kuoritaan pois hedelmälihakerrokset. Näin saadaan esiin siemenet, jotka kuivatetaan, kunnes kosteuspitoisuus on haluttu. Kuorimiseen liittyy myös pergamenttikalvojen poistaminen, jonka jälkeen paljastuvat vihreät kahvinpavut. Ne jatkavat matkaansa paahtimoihin ja edelleen kuluttajille. Pavut kuljetetaan yleensä paahtamattomina


Vastuulliseen kahvin, teen ja kaakaon tuotantoon ja reiluun kauppaan otettiin vuonna 2002 käyttöön sertifiointijärjestelmä UTZ, joka kiinnittää huomiota kahvintuotannossa mukana olevien tahojen, viljelijöiden ja kaupan yhteistyöhön ja kahviin, joka on sekä eettisesti että kestävästi tuotettua. Maailman kaksi tärkeintä kahvipörssiä sijaitsevat New Yorkissa (arabica-kahvi)  ja Lontoossa (robusta-kahvi). Kahvi on maailman arvokkaimpia kauppatavaroita heti öljyn jälkeen maailman.


Lue myös

 

Kahvin paahtaminen
Kahvin maku
Kahvin valmistuksen perusmenetelmät
Kahvi taiteena - Latte art
Erikoiskahvit ja drinkit
Kahvitermistöä