Latte art


Viehkoja kuvioita kullanruskean creman ja höyrytetyn maidon lempeissä sävyissä kahviannoksen pinnassa - latte-taidetta parhaimmillaan.


Kahvikuppia ja maidon kuumennuskannua pidellään kiinni otteilla, jolla maidon kaataminen ja kupin asento ovat mahdollisimman hyvin hallinnassa - kuppi toisessa ja maitokannu toisessa kädessä. Huomaa, että kaatokannun liikettä ohjataan peukalolla.


Höyrytettyä maitoa kaadetaan ensin pyörivällä liikkeellä, hitaasti ja hallitusti suoraan vasta valmistetun kahvin joukkoon niin, että kuppi on kaltevassa asennossa. Kun noin puolet maidosta on kaadettu, kahvijuoman pintaan lähdetään muodostamaan kuviota. Tällöin kuppi on vaakasuorassa asennossa ja maitoa valutetaan suorana kaatona creman läpi, jolloin juoman pintaosaan muodostuu maitoraitoja ja -läiskiä. Sen jälkeen valkoisia maitojuovia ohjaillaan maitoa hiljalleen valuttamalla halutuiksi kuvioksi, jotka usein ovat kauniin symmetrisiä muodoltaan.


Luonnollisesti vasta harjoittelu tekee mestarin. Juoman pintaan voidaan muotoilla kuvioita, joita voivat olla sydän, lehtikuvio, kukka, tähkä, joutsen jne. Kuvioiden tulee asettua kupissa niin, että asiakas näkee kuvion edessään oikein päin ja suorassa, kun kupin korva asettuu kauniisti sivulle ja on suorassa kulmassa kuvioon nähden. Tästä maitovaahdon ja creman taiteesta ja tekniikoista löytyy monia opetusvideoita verkosta.Kahvin tarjoilu ja koristelu    


Kahvin valmistaminen käsityönä on nautinnollista puuhaa - nautinnollista on myös päästä seuraamaan ammattitaitoisen baristan työskentelyä annoskahvia odotellessa. Annos valmistetaan tilauksesta jokaiselle asiakkaalle yksi kerrallaan ja tarjoillaan välittömästi.  Viimeistelty, tyylikäs kahviannos on jokaisen hyvää kahvia tarjoavan kahvilan ja ravintolan käyntikortti. Kahviannosta täydentävät maukkaat leivonnaiset ja pikkupurtavat joko silmänruokana tai viihtyisässä interiöörissä nautittuina.


Kahvitarjoilua kattaessa kotioloissakin voi luoda näyttäviä kokonaisuuksia, jossa kattaus, koristeena käytettävät elementit, kuten kukat, taide-esineet ja tekstiilit ovat suunniteltuja ratkaisuja. Juoman herkullista ulkonäköä ja väriä voi tuoda esiin myös tarjoilemalla kahvin lasisista astioista. Oman lisänsä tuovat lautasliinat, pitkävartiset kahvilusikat, suklaamakeiset, keksit jne.


Kahvijuoman koristeena ja makua korostamassa voidaan käyttää kahvijauhetta, suklaarouheta, kaakaojauhetta, sokerihuurrettuja appelsiininkuoren suikaleita, kanelia, pähkinärouhetta, kookoslastuja jne.

 

Kahvijuomien tuunaus


Makusiirapit ja kastikkeet


Makean kahvihetken saa hetkessä, kun kahviin lorauttaa pikku tujauksen makusiirappia tai sopivaa kastiketta maun mukaan. Makujen valikoima on laaja ja aromien peruskattaukseen kuuluvat vanilja, rommi, minttusuklaa, hasselpähkinä ja tiramisu.

 

Maustekahvit      


Kahvien tuunaaminen on hauskaa ja makuun pääsee vaikka maustekahveja kokeilemalla. Maustekahveiksi kutsutaan luontaisilla aromeilla maustettua tummapaahtoista arabica-kahvia. Maustekahvin voi käyttää sellaisenaan tai niin, että käytetystä kahvijauheesta vain ⅓ on maustekahvia. Maustekahvin aromi tulee hienosti esiin, kun kahviin lisää tilkkasen maitoa tai vaikkapa kermavaahtoa. Maustekahvien valikoima on kasvussa: jo perinteisiä makuja ovat esim. suklaa-minttu, appelsiini, amaretto, hasselpähkinä, kookos, wieniläinen kahvi, Irish Coffee ja kaardemumma.


Lue myös

 

Kahvin paahtaminen
Kahvin maku
Kahvin valmistuksen perusmenetelmät
Kahvi taiteena - Latte art
Erikoiskahvit ja drinkit
Kahvitermistöä