Kala on yksi suomalaisen kesäkeittiön kestosuosikeista

Kala vaatii aina suolaa, jotta siitä saa kaikki sen hienot maut irti. Makua ei kannata peittää turhilla mausteilla, joten siksi suola on ainoa mauste erinomaiselle kalalle. Tähän käy yleensä pelkkä pintasuolaus, mutta toki toinenkin keino on...

Meillä PAISTA-kaupassa suositus olisi laittaa kala aina suolaliemeen. Tällöin kala suolautuu tasaisesti. Suolaliemi on helppo valmistaa sekoittamalla veteen pelkästään suolaa, eli ei ole kyseessä mistään rakettitieteestä.

 
 

Suolaus ja suolaliemi


Veden ja suolan suhteena voi pitää nyrkkisääntönä yhtä litraa vettä ja desi suolaa. Tätä suhdetta voit muokata toki omien makutottumustesi mukaan.

Kalat laitetaan jäähdytettyyn suolaliemeen vähintään pari tuntia ennen paistoa. Mitä pienempi kala on, sitä lyhyemmäksi käy myös liotusaika. Voit lisätä halutessasi liemeen myös sokeria, jolloin saat pientä makeutta kalaan.


Jos sinulla ei ole aikaa kalan suolaliemeen, muista kuivata kala huolella ennen pintasuolausta. Kala kannattaa pintasuolata puolisen tuntia ennen paistamista. Ei kuitenkaan sen aikaisemmin, koska pintasuola kuivattaa aina hiukan enemmän kalaa kuin suolaliemessä.

 
 
 
 


Kalan paistaminen


Jos paistat kalan pannulla, kannattaa käyttää kirkastettua voita. Kirkastettu voi kestää kuumuutta eikä pala pannulle. Voin saat kirkastettua helposti pienessä kattilassa. Laita voinokareita kattilaan ja lämmitä pienellä lämmöllä, siten että voi sulaa. Anna voin heran painua pohjalle ja lusikoi pinnalta kirkastettu voi paistorasvaksi.

Kalan paistamiseen hyvä valinta on kunnolla rasvapoltettu hiiliteräspannu. Herkemmissä ja pienissä kaloissa, joiden kanssa pitää olla tarkkana pannun lämpötilan kanssa, suosittelemme kuparipannuja. Näissä rasvaa kannattaa käyttää reilummin.


Kala kannattaa paistaa aina ensiksi nahkapuolelta, jolloin siihen saadaan kunnon paistopinta. Kalan nahkahan on myös herkullinen osa ruokaa! Kun nahka on paistettu rapeaksi, laita liesi miedolle lämmölle ja käännä kala ja anna sen kypsyä loppuun.

 
 
 
 


Kalan savustaminen


Jos savustat kalaa, kannattaa savustus tehdä kokonaiselle kalalle. Näin se pysyy huomattavasti mehukkaampana kuin valmiiksi fileoitu kala. Kokonaisena savustettuun kalaan ei tule ihan niin voimakas savun maku kuin fileoituun kalaan.

Kokonaista kalaa ei saa suolattua tasaisesti pelkällä pintasuolalla, jolloin suolaliemi on erittäin suositeltava vaihtoehto. Voit suolata kalan joko ennen savustusta tai sen jälkeen.

Jos suolaat kalan ennen savustusta, liota kalaa riittävän pitkään kylmässä suolaliemessä. Jos suolaat kalan vasta savustuksen jälkeen käytä kuumaa suolaliuosta. Upota kalat heti savustuksen jälkeen kuumaan suolaliuokseen ja pidä niitä siellä vain hyvin lyhyen aikaa, jotta kalasta ei tule liian suolaista. Jälkikäteen suolattu savukala on erittäin mehukas, joten tämä on erittäin suositeltava tapa tuoda savukalan maut esiin.


Kalaa savustaessa suosittelemme käyttämään hiukan miedompia savuja tuottavia puulajeja, kuten setriä, pecania tai pyökkiä. Toki perinteinen leppäkin käy.

 
 
 
 
 

Suosittelen:

 
 
 
Japanilaiset vesihiomakivet

 
 
 
 
 
 
MAC hiomapuikko
 


 
 
 
 


Magneettinen veitsiteline Conakry