Lampaanliha on todella hienosyistä ja pehmeää. Se säilyy noin 10 kuukautta pakastimessa, minkä jälkeen itse sulatus kannattaa tehdä aina hitaasti jääkaapissa.


Lampaanlihan kudosten sisällä ei ole rasvaa, vaan rasva sijoittuu lihaskudosten päälle ja väleihin. Rasva onkin helposti poistettavissa. Lampaanliha vaatii pidemmän kypsytysajan kuin vähärasvaisempi karitsa. Myös mieto kypsytyslämpö on oleellinen.


Tässä sisälämpötiloja:
- Lampaan paahtopaisti ja lampaan kare kannattaa jättää sisältä reilusti roseeksi. Sopiva sisälämpötila on 54–58 astetta.
- Sisä- ja ulkofile jää niin ikään sisältä roseeksi. Lampaan fileen sopiva sisälämpötila on 58 astetta.
- Lampaan paisti ja -viulu on parhaimmillaan hiukan punertavina, jolloin sopiva sisälämpötila on noin 65 astetta.


Kun sisälämpötila on 70 astetta on liha täysin kypsää. Paistoalustaksi suosittelemme alumiinista uunivuokaa ja maustamiseen Marlux maustemyllyjä

 
 

Lampaan osat


Lampaan selkä (satula)


Lampaan selkää pidetään paistin ohella parhaimpana osana. Siitä leikataan muun muassa sisä- ja ulkofileet. Lampaan selkä voidaan kypsentää kokonaisena. Siitä voidaan myös leikata parikyljyksiä tai halkaisemisen jälkeen yksittäisiä kyljyksiä.


Lampaan ulkofile


Ulkofile on litteä pitkän mallinen osa, joka kannattaa kypsentää nopeasti pannulla. Ulkofile on sisäfileen lailla erittäin murea ruhonosa, ja ei vaadi pitkää kypsennysaikaa.


Lampaan sisäfile


Lampaan sisäfile on ohut pitkulainen osa, joka kannattaa kypsentää todella nopeasti. Sisäfileen kypsennykseen riittää parin minuutin paisto kuumalla pannulla. Sisäfileen paistamisessa kannattaa olla tarkkana, jotta se jää sisältä reilusti roseeksi.


Lampaan kare


Lampaan kare on ulkofilettä, johon on jätetty kylkiluuta sekä hieman rasvaa. Kare voidaan kypsentää kokonaisena rimpsuna tai siitä voi leikata yksittäisiä luullisia paloja.


Lampaan etuselkä


Etuselkä on omiaan pitkää haudutusta vaativissa ruuissa, kuten lammaspata. Leikkaamalla etuselästä parikyljyksiä, voidaan se kypsentää myös grillissä.

 
 

Lampaan kaula


Lampaan kaulaa kannattaa kypsentää pitkään miedolla lämmöllä, jotta liha mureutuu riittävästi. Kaulasta voidaan jauhaa myös jauhelihaa.


Lampaan lapa


Lapaa kannattaa kaulan tavoin kypsentää pitkään miedolla lämmöllä. Lapa onkin eriomainen osa esimerkiksi pataruuissa.


Lampaan rinta


Lampaan rinnassa on hyvin vähän lisää. Tämä osa kannattaakin jauhaa jauhelihaksi.


Lampaan potka


Lampaan potka leikataa lampaan viulusta. Potka vaatii pitkän kypsennyksen miedolla lämmöllä. Tämä palkitaan erittäin maukaalla lopputuloksella.

 
 

Ruokalajit

Lampaan paisti (reisi)

Lampaanpaisti on klassikkoruoka, joka löytyy esimerkiksi monien pääsiäispöydästä. Kokonaista luullista paistia sanotaan lampaan viuluksi. Paistista voidaan leikata myös luu pois. Paisti kannattaa jättää sisältä punertavaksi, jolloin se jää hyvin mehukkaaksi. Halutessasi voit toki kypsentää paistin myös kypsäksi.

 
 

Lampaan paahtopaisti

Lampaan paahtopaisti on pienehkö ruhonosa. Paahtopaisti kannattaa ruskistaa pannulla, jonka jälkeen loppukypsennys uunissa. Paahtopaisti kannattaa jättää sisältä punertavaksi, jonka vuoksi sen kypsennyksessä kannattaa noudattaa tarkkaivaisuutta, jotta liha ei ylikypsy.