Lihapullat

- suola
- pippuri
- yrtit ja muut mausteet (tuoreyrtit, parmeanjuusto, sipuli, valkosipuli, jne.)
- yksi muna 1/2-1 kiloa lihaa kohden
- vaalea leipää (varo laittamasta liikaa)
- 1/3 possua
- 2/3 nautaa (etuselkä)
- hiukan maitoa

 

Lihapullataikina

Liota leivänpaloja kermassa tai täysmaidossa muutamia minuutteja, niin että leivät ovat täysin kostuneita. Muserra leivänpaloista yhtenäinen massa joko lusikalla tai sormilla. Lisää joukkoon haluamasi mausteet, kuten tuoreyrttejä, pippuria, valkosipulia, jne.

Lihapullien maustamiseen on yhtä monta oikeaa reseptiä, kuin on niiden syöjiäkin. Mielestäni lihapulla vaatii reilusti mausteita, jotta se ei maistu vain jauhelihapihviltä.

Lisää halutessasi joukkoon raastettua parmesan -juustoa. Jos juusto on kovin suolainen, huomioi se muun suolan määrässä. Lihapullat vaativat ehdottomasti suolaa, jotta sen maut nousevat kunnolla esiin.

Jauha sekaan härän etuselkää tai halutessasi muuta ruhon osaa, joka mielellään sisältää reilusti rasvaa. Jauha sekaan myös possua joka tuo lisämakua lihapulliin.

Riko yksi kananmuna, yhtä lihakiloa kohden ja lisää se joukkoon. Sekoita ainekset sekaisin käsin. Varo sekoittamasta liian kovakouraisesti, jotta jauhelihan rakenne ei mene rikki. Muotoile lihapullat käsin. Älä käytä liikaa voimaa, vaan jätä lihapulla riittävän ilmavaksi.

Paista lihapulia nopeasti öljytyllä pannulla, siten että ne saavat kauniin ruskean paistopinnan. Paistamisen loppupuolella lisää pannulle muutamia paloja voita, antamaan lihapullille lisää makua.

Laita pannu 150 asteiseen uuniin ja anna lihapullien kypsyä siellä loppuun. Aika riippuu lihapullien koosta. Uunissa lihan rasva sulaa ja maustaa tasaisesti koko lihapullan.

Varo etteivät lihapullat tule ylikypsiksi ja valuta lihasnesteitä ulos.Perinteinen tapa kypsyttää lihapullat uunissa on laittaa ne kypsymään kastikkeeseen. Tällöin kypsennysaika uunissa ei ole niin tarkka kuin ilman kastiketta, koska lihapulla ei kuivu niin helposti.

Perinteisin kastike lihapullille on tomaattikastike, jonka makumaailmaa voi muunnella mielin määrin omien makutottumusten mukaan.

 

 
 
 
 

Paista lihapulia nopeasti öljytyllä pannulla, siten että ne saavat kauniin ruskean paistopinnan. Paistamisen loppupuolella lisää pannulle muutamia paloja voita, antamaan lihapullille lisää makua.

Laita pannu 150 asteiseen uuniin ja anna lihapullien kypsyä siellä loppuun. Aika riippuu lihapullien koosta. Uunissa lihan rasva sulaa ja maustaa tasaisesti koko lihapullan.

Varo etteivät lihapullat tule ylikypsiksi ja valuta lihasnesteitä ulos.Perinteinen tapa kypsyttää lihapullat uunissa on laittaa ne kypsymään kastikkeeseen. Tällöin kypsennysaika uunissa ei ole niin tarkka kuin ilman kastiketta, koska lihapulla ei kuivu niin helposti.

Perinteisin kastike lihapullille on tomaattikastike, jonka makumaailmaa voi muunnella mielin määrin omien makutottumusten mukaan.

 
 
 
 
 
 
Le Creuset ovaali pata
 
Mikäli kypsytät lihapullat kastikkeessa, siihen soveltuu hyvin Le Creusetin kaltainen pata.
 
 
 
 
Hiiliteräspannu de Buyer Mineral B Pro 28cm
 
Mineral B PRO pannu soveltuu myös uunissa käytettäväksi.
 
 
 
 
Kaikki keittiöön paketti - uuden kodin etsijälle
 
Kokosimme koko keittiön kattavan superpaketin, joka sisältää oikeastaan kaiken, mitä keittiöön tarvitsee.