Lyhyt oppimäärä kahvista


Cappuccino:  Espressoon perustuva kahvijuoma, jossa ⅓ espressoa, ⅓ kuumaa maitoa ja ⅓ maitovaahtoa. Juoma tarjoillaan posliinikupista. 

 

Cowboy-kahvi:  Pannukahvi vrt. nokipannukahvi, jossa uutto tapahtuu keittämällä. Crema Kahvin paksu, tumman kultainen kermainen pintakerros, vaahtokerros, jonka väri vaihtelee kahvin mukaan. 


Espresso: Espresso on vahva italialaistyyppinen kahvijuoma, johon käytettävät pavut ovat yleensä seos tummaksi paahdetusta arabicasta ja robustasta. Valmistus tapahtuu niin, että lähes kiehuva vesi (86 - 95 °C) pakotetaan  8 - 18 baarin paineella hienoksi jauhetun kahvijauheen läpi noin 20 - 30 sekunnin aikana.

 

Espresso nautitaan joko sellaisenaan tai erilaisten kahvijuomien ainesosana. Annoksen koko 2,5 - 3,5 cl. Tarjoillaan tyypillisesti   pienestä kupista, mutta myös lasista.


Kahvimylly, papumylly: Kun jauhat pavut itse kahvimyllyllä juuri ennen valmistusta, saat varmasti tuoretta kahvia. Monien mielestä kahvimylly on tärkein kahvinvalmistuksen välineistä.

 

Jauhatuksen lopputuloksen tulee olla tasainen. Kun kahvia valmistetaan käsityömenetelmillä ja pavut jauhetaan itse, käytettävän kahvijauheen tulisi aina olla vastajauhettua. Jauhatuskarkeus voi vaihdella erittäin karkeasta erittäin hienoon.


Kotikäyttöön on saatavana sekä sähkö- että käsikäyttöisiä käteviä myllyjä, joilla voi jauhaa juuri haluamansa määrän kerralla.


Automaattisissa suodatinkahvikeittimissä käytetään yleisimmin medium-karkeuteen jauhettuja papuja. Chemex-suodatinmenetelmälle sopii erinomaisesti tätä hieman karkeampi puolikarkea jauhatus, pour over -menetelmälle puolestaan mediumia hieman hienompi puolihieno jauhatus, ja Aeropressille suositellaan espressojauhatusta vastaavaa hienoa jauhatinkarkeutta.


Kahvisekoitukset: Kahvisekoituksissa yhdistellään kahvilajikkeita ja paahtoja. Pavut voidaan paahtaa joko yhdessä tai  erikseen. Paahdoltaan sekoitus voi olla tumma, keskipaahtoinen tai vaalea. Ammattitaidon takana on parhaimmillaan vuosien kokemus.

 

Maito, maitovaahto: Kotioloissa maitoa voi vaahdottaa kätevästi mikroaaltouunissa, jossa maitoa lämmitetään puolisen minuuttia kerrallaan ja sen jälkeen ravistetaan reippaasti. Ravistamisen ajaksi sulje lämmitysastia tiiviillä kannella. Maitovaahdon tarjoilulämpötila on 65°C. Toinen tapa vaahdottaa maitoa on käyttää sähköistä pikku vispilää, maidonvaahdotinta (esim. Bialetti), jolla maidon voi vaahdottaa myös kylmänä.

 

Tamppaus: Espressokahviin käytettävä kahvijauhe tampataan, ts. sullotaan ja pakataan kahvan sihtiin riittävän tiiviiksi kakuksi. Edellytyksenä on sopiva jauhatuskarkeus, joka ei saa olla liian karkea. Huolellinen tamppaus varmistaa, että vesi puristuu mahdollisimman tasaisesti kahvin läpi ja aromit ehtivät uuttua.

 

Pour over -menetelmä, suodatinsuppilo: Uuden aallon kahviharrastajat suosivat pour over -menetelmää ja kahvin uuttamista  kupillinen kerrallaan. Suodatinjauhatus on tällöin yleensä puolikarkea. Uuttamisessa käytettyjä dripperisuppiloita valmistetaan niin keraamisia, muovista, lasista kuin kuparista valmistettuja (Hario).

 

Lue myös

 

Kahvin paahtaminen
Kahvin maku
Kahvin valmistuksen perusmenetelmät
Kahvi taiteena - Latte art
Erikoiskahvit ja drinkit
Kahvitermistöä