Paistinpannun valintaopas

 

Tässä uutiskirjeessä käymme läpi, mikä paistinpannu soveltuu mihinkin käyttötarkoitukseen. Teimme myös videon eri pannuilla paistamisesta, josta näet havainnollisesti eri kypsennystapoja ja sen, mikä pannu soveltuu mihinkin tarkoitukseen.


 


Kuten osa teistä jo huomasi, olemme vihdoin löytäneet Paista-verkkokaupan laatukriteerit täyttäneen pinnoitetun paistinpannun. Kerron tässä alussa mihin pinnoitettua pannua kannattaa käyttää, ja miksi valitsimme Tanskassa valmistetun Scanpan -paistinpannun meidän valikoimaan.Pinnoitetut pannut
 


Paistinpannulla kypsennyksen voi jakaa karkeasti kahteen eri tapaan: kypsennykseeen korkealla ja matalalla lämmöllä. Kun paistetaan korkeilla lämmöillä, yli 145 astetta, raaka-ainetta ruskistetaan. Siinä pinnoitetut pannut eivät ole parhaimmillaan. Mutta on paljon kypsennystapoja, joissa raaka-aineen pintaa ei ole tarkoitus ruskistaa. Näistä klassisimpina esimerkkejä ovat esimerkiksi omeletti tai vaaleat kalat. Siinä tehtävässä pinnoitettu pannu on parhaimmillaan. Toki Scanpan Pro IQ:lla voi myös ruskistaa, mutta siihen on tarjolla paljon parempiakin pannuja, kuten hiiliteräs- ja valurautapannut, joista uutiskirjeen lopulla enemmän.Scanpan pinnoitettu paistinpannu

 

Koska pinnoitettu paistinpannu ei ole ikuinen, meille oli tärkeä etsiä ja testata lähes kaikki korkealuokkaiset pannut, joita markkinoilla on, ja löytää pannu, joka kestää mahdollisimman pitkään ja jonka käyttöominaisuudet ovat kiistatta parhaat.


Scanpan Pro IQ pannut on valmistettu 100%:sti kierrätetystä alumiinista, käytännössä juomatölkeistä. Alumiini on yksi parhaista lämmönjohtajista, minkä pannulta vaaditun ominaisuuden ansiosta se valikoitui runkomateriaaliksi.


Scanpan on ollut jo pitkään maailman huippuravintoloiden valinta niissä kypsennystavoissa, joissa pinnoitettu pannu puoltaa käyttötarkoitustaan. Tämän vuoden alussa Scanpan julkaisi uuden Stratanium -pinnoitteen, jolla saavutettiin yli 30% parempi kestävyys kuin yhdelläkään kilpailevalla pinnoitteella. Stratanium onkin 10 kertaa kovempaa kuin teräs. Siksi pannulla voi käyttää myös metallisia ottimia. Ja ennen kaikkea pinnan tarttumattomuusominaisuudet ovat markkinoiden parhaat.


Koska monet hakevat pinnoitetulta pannulta helppokäyttöisyyttä, yhtenä kriteerinä pannuvalinnassamme oli se, että sen voi pestä astianpesukoneessa. Pääsääntöisesti kaikki pinnoitteet tuhoutuvat pikkuhiljaa pesukoneessa, mutta Scanpanin tuotekehityksen myötä tätä ongelmaa ei ole Stratanium-pinnoitteessa.


Näiden lisäksi tuotekehityksessä on otettu huomioon muitakin pieniä, mutta merkityksellisiä asioita. Niistä esimerkkinä on ergonominen kahva, joka on ruostumatonta terästä. Kahva johtaa heikosti lämpöä ja se on kiinnitetty runkoon kapealta alalta. Näin lämmönjohtuminen kahvaan on saatu minimoitua, eikä paistaessa tarvitse pelätä että polttaa kätensä kuumaan kahvaan. Kahva on tehty ontoksi, jolloin se ei varaa lämpöä ja se on saatu kevyeksi. Näiden kaikkien ominaisuuksien ansiosta pannua voidaan käyttää myös kuumassa uunissa.


Koska PAISTAn filosofiana on aina ollut ja tulee aina olemaan valmistaa parempaa ruokaa ekologisesti kestävällä tavalla, haluamme osallistua myös tuotteen kierrätykseen. Kun pannun elinkaari tulee päätökseen, voit palauttaa maksutta meiltä ostetun vanhan pannun takaisin meille, ja me hoidamme sen kierrätykseen, jotta sen raaka-aineet palautuvat takaisin uuden tuotteen raaka-aineeksi.


Kuten kaikissa muissakin tuotteissa, myös näissä Scanpan-paistinpannuissa tarjoamme poikkeuksellisen 100 päivän palautusoikeuden varmistaaksemme 100%:n tyytyväisyyden tuotteeseen. Ja tavanomaiseen tapaamme lähetämme tuotteen ilman postikuluja.


Scanpan IQ -paistinpannu

 

Hiiliteräs- ja valurautapannut

 

Hiiliteräs- ja valurautapannut ovat lähes 100%:sta rautaa, joten niissä ei ole mitään ylimääräisiä aineita - tämän vuoksi niitä ei tarvitse ikinä uusia. Molempien pannujen tarttumatton pinta perustuu rasvasta syntyvään luonnolliseen pintaan, joka muodostuu käytön myötä koko ajan vain paremmaksi. Nämä pannut on tarkoitettu lähes kaikkeen paistamiseen, mutta ne ovat ehdottomasti parhaimmillaan, kun kypsennetään korkeissa lämpötiloissa. Jokaisesta keittiöstä tulisikin löytyä vähintään yksi hiiliteräs- tai valurautapannu paistamiseen, jossa raaka-aine halutaan ruskistaa siten, että pinnalle muodostuu todella herkullinen paistopinta. Koska kaikki pinnoitteet vaurioituvat korkeissa lämpötiloissa, on jo ekologisestikin suotavaa käyttää pannua, joka kestää käyttötarkoituksessaan.


Näissä molemmissa pannuissa on kuitenkin huomioitava, että niiden tarttumaton pinta perustuu rasvan polymerisoitumiseen pannun pinnalle. Tarttumattomuus heikkenee, jos pannulla valmistetaan kovin happamia aineita. Esimerkiksi tomaattikastikkeen valmistaminen liuottaa rasvan pois, ja pannu pitää rasvapolttaa uudelleen. Tämän vuoksi kastikepannuksi paras vaihtoehto ovat kupari- tai teräspannut, joista alla vähän enemmän. Myös Scanpannin pinnoitettu pannu on erinomainen tähän tarkoitukseen.De Buyer


Hiiliteräspannujen osalta meidän oli helppo tehdä valinta: De Buyer on lähes synonyymi hiiliteräspannuille. De Buyer tarjoaa hiiliteräspannuilleen elinikäisen takuun, ja pannujen seinämävahvuus on pääsääntöisesti yli 30% paksumpi kuin kilpailevilla merkeillä. Koska pannut valmistetaan Ranskassa ja heidän käyttämiensä raaka-aineiden lähde on avoimesti ilmoitettu, on helppo varmistua pannujen laadusta. Raaka-aine ei sisällä mitään muuta kuin rautaa ja hiiltä, ei esimerkiksi myrkyllisiä raskasmetalleja, jotka voivat liueta ruokaan.


de Buyer -hiiliteräspannu


Lodge


Valurautapannujen suhteen päädyimme Yhdysvalloissa valmistettaviin Lodge-valurautapannuihin. Nämä pannut ovat saavuttaneet ikonisen maineen, eikä suotta. Pannut on hinnoiteltu erittäin maltillisesti. Ne edustavat perinteistä valurautatekniikkaa ja kestävät isältä pojalle. Pannut ovat poikkeuksellisesti jo valmiiksi rasvapoltettuja, joten niiden käyttöönotto on erittäin helppoa.

 

 

Lodge-valurautapannu


Kupari- ja teräspannut


Kupari on käytännössä paras lämmönjohtaja paistinpannuissa käytössä olevista raaka-aineista, jonka vuoksi se soveltuu erinomaisesti kaikkeen paistamiseen, jossa pannun lämpötilaa tulee pystyä säätämään nopeasti ja tarkasti. Ruostumattoman teräksen ominaisuudet ovat juuri päinvastaiset, ja se on itsessään erittäin huono lämmönjohtaja. Tämän vuoksi kuparipannujen sisäpuolella oleva ruostumaton teräs on erittäin ohuena kerroksena, jolloin saadaan yhdistettyä kuparin lämmönjohtaminen ja teräksen helppohoitoisuus.


Lämmönjohtamiseen liittyviä ominaisuuksia on hyödynnetty myös monikerrosteräspannuissa. Laadukas teräspannu on ytimeltään alumiinia, joka on erittäin hyvä lämmönjohtaja, ja sen ulkokuori on ohutta terästä. Koska kupari ja alumiini eivät saisi olla kosketuksessa ruoan kanssa, on päädytty tähän teräskuoreen näiden materiaalien ympärillä.


Kupari- ja teräspannuissa ei ole samanlaista tarttumatonta pintaa kuin pinnoitetuissa ja rasvapoltetuissa hiiliteräs- ja valurautapannuissa. Näissä pannuissa paistaminen onnistuu silti, mutta paistettaessa tulee käyttää hiukan enemmän rasvaa. Toisaalta nämä pannut ovat ylivoimaisesti parhaita, kun raaka-aineita kypsennetään nesteessä. Kuten edellä mainittiin, rasvapoltettu pannu ei tykkää esimerkiksi happamista kastikkeista, mutta nämä pannut ovat kastikkeillekin täydellisiä. Nopea lämpöön reagointi mahdollistaa esimerkiksi kastikkeiden tarkan ja nopean haudutuslämmön löytämisen.


Kupari- ja teräspannut ovatkin niiden kestävyyden ja monikäyttöisyyden vuoksi tyypillinen näky huippuluokan ravintoloissa.De Buyer Prima Matera


Kuparipannuja on tullut viime aikoina myyntiin lähes jokaiselta merkiltä, mutta yhteisenä piirteenä on valitettavasti ollut, että kuparia on käytetty vain pannun pinnoittamiseen. Tällöin menetetään kuparin lämmönjohtamisominaisuudet, jotka on koko jutun ydin. Asiaan on toki ihan looginen syy: kuparin korkea raaka-ainehinta. De Buyerin Prima Matera -sarja edustaa kuparipannujen ehdotonta parhaimmistoa.


Pannut ovat täyttä kuparia sisäpinnan ohutta teräskerrosta lukuunottamatta. Koska kupari ei ole magneettinen aine, se ei sellaisenaan sovellu induktioliedelle. De Buyerin Prima Materaan on kuitenkin kehitetty pohja, joka mahdollistaa myös induktiolieden käytön. Myös nämä pannut kestävät perintönä isältä pojalle, jolloin näiden hiukan korkeampi hankintahinta jakautuu pitkälle aikavälille.


 

De Buyer -kuparipannu


De Buyer Affinity


De Buyer Affinity -sarja on valmistettu viisikerrosmenetelmällä. Pannujen ydin on alumiinia, jonka lämmönjohtamisominaisuudet ovat huippuluokkaa. Ytimen ympärillä on toinen alumiinikerros, jonka lämpölaajenemisominaisuudet ovat lähellä ruostumatonta terästä: kerrosmenetelmällä valmistettu pannu on erittäin kestävä. Uloimpana kerroksena on ruostumaton teräs, joka takaa helppohoitoisuuden ja sen, ettei ruoka ole kosketuksissa alumiinin kanssa.


Affinity-sarjan ominaisuudet vastaavat lähes Prima Matera -kuparipannuja ja niiden käyttötarkoitus on käytännössä sama.


 

de Buyer -teräspannu