pataleipä

 

Pataleipä

 

Tämä pataleipä resepti on alunperin Helsingin Sanomien sivuilta. Pataleipä on viimevuosina nostanut suosiotaan sen helppotekoisuuden ja ennenkaikkea sen erinomaisen maun vuoksi. Pataleipä syntyy helposti esimerkiksi Le Creuset valurautapadassa.

 

Pataleipä poikkeaa muusta leivän leipomisesta sillä ettei taikinaan vaivata sitkoa, vaan massa sekoitetaan nopeasti “puuroksi”, joka kohotetaan ja kumotaan lämmitettyyn pataan. Kuuma valurautapata tuo leivälle leivinuunissa paistetun leivän saundin, jossa leivän kuori on rapea ja sisältä leipä on ihanan pehmeä ja maukas.

 

Pataleipä on erinomainen ruoka sellaisenaan, esimerkiksi aamupalla, tai lisukkeena esimerkiksi keittojen tai pastan kanssa. Käytä leivän voiteluun laadukasta voita. Muuta ei leivän suussa sulavan maun vuoksi tarvitakaan.

 

  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 
1 dl spelttijauhoja
  • 
1 dl vehnäleseitä
  • 1 dl paahdettuja, rouhittuja pähkinöitä tai siemeniä (esimerkiksi kuorittuja auringonkukansiemeniä)
  • 1½ tl suolaa
  • 1 tl kuivahiivaa
  • 4 dl vettä
 

Leipomiseen:

 

keskikokoinen kannellinen valurautapata. Jos käytät Le Creuset valurautapataa, niin huomio että kannen nuppi on teräksinen. Kannen muoviset nupit eivät kestä yli 200°C lämpötiloja. Teräksisen nupin voit ostaa lisävarusteena ja se on helposti vaihdettavissa.

 

Taikinan valmistus

 

Sekoita kulhossa jauhot, leseet, pähkinät tai siemenet, suola ja kuivahiiva. Taikinan sekoitukseen erinomainen kulho on ns. Cul de poule, eli puolipallon muotoinen teräksinen kulho. Sekoitukseen kannattaa käyttää silikonista spatulaa.

 

Lämmitä vesi hieman kädenlämpöistä kuumemmaksi (42-asteiseksi). Sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vaivaa.

 

Peitä kulho keittiöpyyhkeellä ja työnnä puhtaaseen muovikassiin. Anna nousta ainakin 12 tuntia huoneenlämmössä.

 

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Tasoita levyksi, käännä kolmin kerroin ja sitten toisin päin kuutiomaiseksi paketiksi.

 

Peitä leipä liinalla ja kohota puoli tuntia.

 

Paistaminen

 

Laita valurautapata kylmään uuniin. Kuumenna uuni 250-asteiseksi.

 

Kun uuni on kuuma, pullauta taikina pataan ja laita kansi päälle.

 

Paista leipää kannen alla 30 minuuttia, sitten ilman kantta 15 minuuttia.

 

Voit varmistaa kypsyyden mittaamalla piikkimäisellä lämpömittarilla sisälämmön, se saisi olla noin 95–98 astetta.

 

Samalla voit katsoa, ettei taikinaa tartu mittarin piikkiin. Voit tarkkailla leivän lämpötilaa myös paistomittarilla, jossa ohut lämpötila-anturi. Laita paistomittari leipään, paistamisen loppuvaiheilla, kun pataleipä on kohonnut lopulliseen kokoon.

 

Kumoa pataleipä kuumana ritilälle ja jäähdytä.