risotto

 

Risotto

Ohje jolla risotto on kermaisen pehmeä ja täyteläisen makuinen.

 

Risottoriisi

 

Kuten kaikki muukin ruoanlaitto perustuu oikeisiin ja laadukkaisiin raaka-aineisiin. Risotto ei tee tässä poikkeusta. Itse suosin risottoriisinä Carnaroli riisiä. Carnaroli-lajikkeen jyvät ovat kooltaan paksuja ja muodoltaan soikeita. Carnaroli risottoriisi on yksi italian suosituimpia riisi-lajikkeita, johtuen sen erinomaisesta kyvystä imeä nestettä sisäänsä. Carnaroli menettää hyvin vähän tärkkelystä kypsymisen aikana, joten näiden ominaisuuksien johdosta se on täydellinen risotton valmistukseen.

 

Risotto ohje

 

Aloita risoton tekeminen pilkkomalla sipuli hyvin pieniksi paloiksi ja kuulota sipulia, pienessä määrässä öljyä tai voita, miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa, kuten de Buyer Affinity. Varo kuitenkin ettei sipuli ruskistu. Kannattaa käyttää laadukasta kattilaa, jotta vältyt riisin palamiselta pohjaan. Lisää risottoriisi joukkoon ja sekoita jatkuvasti. Kun riisi ja sipuli on kuullottunut, nosta lieden lämpöä ja kaada valkoviini kattilaan. Valkoviiniksi voit valita makusi mukaan sopivan viinin. Itse suosin kuivia viinejä ja luontevaa on käyttää samaa viiniä jota tarjoilet risoton kanssa. Toki jos tarjolla on kallis vuosikertaviini, risoton valmistukseen voi käyttää hiukan edullisempaa valkoviiniä. Kattilan tulee olla kuuma että viini sihahtaa kunnolla kun sitä lisätään riisin ja sipulin joukkoon. Anna viinin haihtua imeytyä riisiin. Risoton hämmentämiseen erinomainen apuväline on silikoninen spatula, kuten le Creuset puuvartinen nuolija, jolla saat sekoitettua riisin kattilan reunoja myöden.

 

Tämän jälkeen lisätään kanaliemi, joka pitää olla ehdottamasti itse tehtyä, koska liemi on koko makuelämyksen ydin. Elä siis käytä valmiita liemikuutioita. Lisää lientä pikkuhiljaa, jatkuvasti sekoittaen, jolloin riisistä irtoaa tärkkelystä ja antaa risotolle sen tunnusomaisen kermaisen pehmeän struktuurin. Kun kaatamasi liemi on lähes kokonaan imeytynyt, lisää lientä ja jatka tätä niin kauan että riisi on kypsää. Tähän menee n.12-15 minuuttia mutta varmista kypsyys maistamalla.

 

Kun riisi on kypsää, nosta kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon voita ja parmesan juustoa. Jatka hämmentämistä jotta juusto ja voi sulaa risoton sekaan. Lopuksi mausta risotto makusi mukaan suolalla sekä mahdollisilla muilla mausteilla.

 

Erittäin hieno ja maukas ruoka on valmis tarjoiltavaksi. Risotto tulee tarjota välittömästi valmistuksen jälkeen.

 

Risotto raaka-aineet

 

  • puolikas sipuli
  • desi valkoviiniä
  • 25 grammaa voita tai loraus oliiviöljyä kuullottamiseen
  • 1,25 litraa kana- tai kasvislientä (itse suosin kanalientä)
  • 200 grammaa riisiä (mieluiten carnarolia)
  • 50 grammaa suolatonta voita
  • 50 grammaa Parmesan juustoa