Mikä onkaan parempaa kuin viikonloppuna uunista aamiaispöytään nostettu lämmin pataleipä?


Saimme käyttöömme Laavun 3-in-1 valurautapannun. Mietimme, mikä olisi sopiva ruoka padan testailuun ja koska meillä oli suunnitteilla vappubrunssi, päätimme tehdä nyt kovasti suosiossa olevaa pataleipää. Tämä oli toinen kerta, kun kyseistä herkkua teimme ja lieneekö syynä uusi resepti, Laavun pata vaiko molemmat, mutta lopputulos oli aivan täydellinen!


Koska padan kantta voi käyttää erillisenä pannuna, tämä oli tosi kätevä paketti nimenomaan tämän pataleivän tekoon, koska kuoren rapeuden lisäämiseksi paiston lopussa uuniin lisätään vedellä täytetty uunivuoka.


Koska kyseessä on 3-in-1 -setti, niin tässä tapauksessa kansi vain nostettiin padan päältä, täytettiin vedellä ja lisättiin uunin pohjalle pannu-asentoon. Sisältä leipä jäi ihanan meheväksi, kun taas pinta oli rouskuvan rapea ja ihanan suolainen.


Pataleivän tekeminen on hyvin simppeliä, mutta kohotusvaihe vaatii yön yli nukkumisen, joten jos aikeissa on saada leipä lauantain aamiaispöytään, tulee taikina valmistaa perjantai-iltana. Ainekset yksinkertaisesti sekoitetaan ja jätetään kohoamaan yön yli. Seuraavana päivänä taikina paistetaan padassa.


Valmistusaika yhdelle leivälle: kohottamiseen voi varata noin 16 tuntia, aika ei kuitenkaan ole tunnin päälle. Itse paistamiseen seuraavana päivänä menee noin tunti.


AINESOSAT

6 dl vettä
5 dl kaurajauhoja
5 dl vehnäjauhoja
2 dl kauraleseitä
7 g kuivahiivaa
3 tl suolaa
 
Suolavesi tehdään erikseen: siihen tarvitset 0,5 dl vettä ja puoli teelusikallista suolaa.
Yhdistä kuivat aineet keskenään kulhossa ja lisää huoneenlämpöinen vesi. Sekoita taikina tasaiseksi. Tehosekoittimen puuttuessa käytimme sekoittamiseen tavallisia vatkaimia.

Koska taikinan ei ole tarkoitus olla betonia, niin lisäsimme vielä lorauksen vettä. Näin taikinasta tuli helpommin käsiteltävää. Käytetyillä jauhoilla on vaikutusta koostumukseen, joten vettä/jauhoja voi lisäillä tarpeen mukaan. Vehnäjauhot voi korvata kokonaan kaurajauhoilla, jolloin leivästä tulee vielä terveellisempi.

Kun taikina on tasaista, laita kulhon päälle kelmu ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan noin 16 tunniksi.

Kun kohotusaika on kulunut, laita uuni kuumenemaan 225 aseeseen ja laita samalla pata uunin kannen kanssa. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile taikina pallon muotoiseksi. Anna taikinan kohota vielä 30 minuuttia.

Kun uuni on kuumentunut, ota pata pois uunista ja laita taikinapallo pataan. Tee veitsellä pintaan viiltoja, jotta leipä paistuessaan halkeilee pinnasta kauniisti.Tähän kannattaa käyttää mahdollisimman terävää veistä ja tehdä viillot melko syviksi. Meillä ne jäivät vielä hieman pintapuolisiksi, mutta jäipä jotain parannettavaa ensi kerralle.

Sekoita suola veteen. Sivele leivän pinta kevyesti suolavedellä. Koko vesimäärää ei ole välttämätöntä käyttää, mutta meillä tuo puoli desiä kului lähes kokonaan. Seuraavalla kerralla ajattelimme rouhaista suolamyllyllä muutaman ruususuolakiteen leivän päälle, sillä tuo 0,5 tl suolaa kyllä maistui, mutta kiteet toisivat varmasti kivan lisän leipään.

Sivelyn jälkeen nosta pata uuniin kannen kanssa ja paista leipää kannen alla 40 minuuttia. Kun leipä on paistunut 40 minuuttia, nosta kansi ja täytä esimerkiksi uunivuoka vedellä ja laita uunin pohjalle. Meidän tapauksessamme nostimme vain kannen pannu-asentoon, täytimme sen vedellä ja laitoimme uunin pohjalle.
Tämän jälkeen jatka leivän paistamista vielä 10-15 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tarvittaessa tikulla. Kun paistoaika on kulunut, ota leipä uunista ja kumoa leipä alustalle. Tarjoile lämpimänä.

Tällä kertaa leivän päällisinä toimivat ruohosipulituorejuusto, iäkäs gouda, leikkele ja vihannekset. Erinomainen yhdistelmä. Tästä tulee meidän viikonloppujen uusi suosikki!

Jyri Järvinen
Intohimoinen kotikulinaristi
PAISTAn yhteistyökumppani