Viikko takaperin testailtiin pizzan valmistamista kunnon pizzakivellä. Kyseessä on astetta järeämpi väline, nimittäin Laavu-pizzakivi, jolla on paitsi kokoa niin myös näköä. Varsinaisen käyttötarkoituksensa lisäksi olemme aika varmoja, että tätä tullaan käyttämään meidän viini-iltojen juustoalustana.


Pizzan valmistuksessa meitä on aina kiehtonut pohja ja se, miten siitä saa rouskuvan rapean. Pääosaa näyttelevät luonnollisesti täytteet, mutta pohjalla on aivan olennainen rooli makukokonaisuuden luomisessa. Lasi laadukasta Rieslingiä ja makuelämys on taattu.


Ohutpohjainen pizza paahdetulla punajuurella, kukkakaalilla ja sinihomejuustomoussella


Pizzapohja (ohjeesta tulee 2 kpl pohjia):

- 1,5 dl lämmintä vettä
- 3 dl jauhoja (puolet durum-jauhoja ja puolet pizzajauhoja, esim. Hungry chef)
- vajaa 1 tl suolaa
- 1 rkl oliiviöljyä


Täytteet:

1 keskikokoinen punajuuri
1 pieni kukkakaali
loraus oliiviöljyä
ripaus suolaa
mozzarellaraastetta
1 purkki Koskenlaskijan Ruoka & Dippi Aura juustoa
Aura-sinihomejuusto
Paahdettuja cashew-pähkinöitä
tuoretta basilikaa


Sinihomejuustomousse:

100 g sinihomejuustoa, esim. Auraa
0,5 dl täysmaitoa
4 dl kuohukermaa
mustapippuria
Aloita pizzan työstäminen juureksista. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.


Kuori punajuuri ja veistele ohuiksi lastuiksi. Meillä on tähän tarkoitukseen sellainen juureshöylä, mutta uskoisimme, että terävällä juustohöylällä tai veitsellä voi päästä samantyyppiseen lopputulokseen. Tärkeää on, että kyse on sipsien tapaisista todella ohuista lastuista.


Pese kukkakaali, nypi kukinnoittain ja tarvittaessa halkaise kukinnot vielä puoliksi. Näin kukkakaalin kaunis rakenne tulee esille.


Laita punajuurilastut erilliseen uunivuokaan, jotta niistä lähtevä väri ei tartu kukkakaaleihin. Levitä kukkakaalit pellille leivinpaperin päälle, laita punajuuret vuoassa kukkakaalien viereen, valuta juuresten päälle oliiviöljyä ja ripottele suolaa.


Paahda juureksia uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Kukkakaalikukintojen ja punajuurilastujen koosta riippuen on paiston aikana hyvä tarkistella, etteivät paistu ja tummu liiaksi. Tarkoitus on, että kukkakaalit ovat kypsiä. Paahda tämän jälkeen pähkinöitä uunissa 175 asteessa noin 10 minuuttia.


Valmista sinihomejuustomousse. Pehmennä juusto ja maito tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Vatkaa kerma kevyeksi kermavaahdoksi. Nostele kermavaahto varovasti juustomassan sekaan ja mausta mustapippurilla. Laita mousse jääkaappiin.


Tässä kohtaa olisi hyvä sammuttaa uuni ja avata luukku, jotta uuni jäähtyy mahdollisimman nopeasti. Kun uuni on viilentynyt, laita pizzakivi uuniin ja esilämmitä sitä uudelleen n. 30 minuuttia 250-280°C uunissa. Mikäli nostat lämpötilan 280 asteeseen, niin ennen pizzan paistoa, laske lämpötilan n. 225 asteeseen.


Pizzapohjan valmistaminen on varsin yksinkertaista. Kaikki ainekset vain nopeasti sekaisin, minkä jälkeen taikina kaulitaan jauhojen kanssa tosi ohueksi. Jauhoja on hyvä käyttää reilusti, jotta pizzapohjan täytteineen saa alustasta irti. Ja jos mietit, että mihin se kohotusaine jäi, niin tähän sitä ei tosiaan tässä reseptissä käytetä.


Lisää täytteet pohjalle. Levitä juustodippi pohjan päälle, ripottele mozzarellaraaste dipin päälle. Asettele juustojen päälle punajuurilastut ja kukkakaalit.


Siirrä täytetty pizza pizzalapion avulla pizzakivenpäälle. Paista 5-10 minuuttia Kauniimpaan lopputulokseen päätynee (ainakin ilman aiempaa pizzalapion käyttötaustaa) siten, että uunin ja kiven lämmettyä ripottelee kiven päälle hieman vehnäjauhoja, nosta pizzataikina kiven päälle, levittää täytteet nopeasti ja paista.


Ota pizzakivi ulos uunista ja pizza heti pois kiven päältä, sillä kivi pysyy kuumana pitkään ja helposti polttaa pohjan.


Lisää valmiin pizzan päälle paahdettuja cashew-pähkinät ja basilikan lehdet. Pursota tai lusikoi kauniit nokareet moussea pizzan päälle.