Suola on kaiken perusta, myös maun lisäksi

 

Perunoiden keitinveteen kannattaa aina lisätä suolaa – keitti sitten vanhoja tai uusia perunoita. Suola antaa perunoille makua, mutta se ei ole ainut syy. Keitinveteen lisätty suola parantaa perunan rakennetta. Ilman suolaa keitettäessä, perunat imevät vettä itseensä ja tulevat helposti vetisiksi.

 
 
 
 
 

Suola varmistaa, että peruna on sopivan kiinteä ja säilyttää täydellisen purutuntuman. Tämä osmoosi -ilmiö on tuttu jo yläasteen kemian tunneilta. Keitinveteen kannattaakin lisätä aina 6 grammaa suolaa jokaista vesilitraa kohden.

 
 

Jos haluat muutakin kuin vain suolaa

 

Jos haluat uusista perunoista vieläkin maukkaampia, ne kannattaa esikeittää suolatussa vedessä ja lopuksi paistaa nopeasti voin ja öljyn seoksessa. Kaikkein suurimmat ruokahifistit paistavat perunat ankan rasvassa.

Lopuksi perunoiden sekaan heitetään tuoreita yrttejä, kuten tilliä, timjamia ja rosmariiniä. Päälle vielä toki hyppysellinen sormisuolaa.

Kannattaa ehdottomasti kokeilla!

 
 

Mitä perunoiden kylkeen?

 

Vaikka perunat ovat jo sellaisinaan erittäin hyviä, vasta pyydetty järvikala ja voikastike kruunaavat tämän kesän ehdottoman herkun.

Vaaleita kaloja paistettaessa suosittelen paistorasvaksi ehdottomasti kirkastettua voita. Tämän saat helposti laittamalla voinokareita kattilaan ja lieden miedolle lämmölle. Voin hera painuu pohjalle, ja voit pinnalta kuoria kirkkaan rasvan.

 
 
 
 

Voikastike (Beurre Blanc)

 

Laita kattilaan 1/2 desiä valkoviinietikkaa ja purista joukkoo siitrunan mehu (voi käyttää myös valkoviiniä).
- Keitä kasaan niin että nestettä on jäljellä n.1,5 ruokalusikallista.
- Lisää joukkoon todella hienoksi silputtua salottisipulia ja kuullota hetki.
- Laita liesi todella pienelle lämmölle ja vatkaa sekaan voinokareita pikkuhiljaa lisäten, jotta kastikkeesta tulee kuohkeaa. Käytä voita n.300-400 grammaa.
- Ota kattila pois liedeltä, kun viimeinenkin voinokare on vatkattu sekaan.
Vatkaa lopuksi sekaan suolaa, pippuria ja halutessasi muita mausteita, kuten tuoreita yrttejä.

 
 
 
 
 

Suosittelen:

 
 
 
Arcos Santoku kokkiveitsi, 17 cm terällä
 
Erittäin hyvä hinta-laatusuhteen kokkiveitsi, jonka erikoisuus on ovaalihionnat.
 
 
 
 
Kasari de Buyer Prima Matera 1,8 litraa
 
Kuparin ansiosta lämmönjohto on omaa luokkaansa. Kasari on paras kastikkeille!
 
 
 
 
Hiiliteräspannu de Buyer Mineral B Pro 28 cm
 
Muuten samanlainen hiiliteräspannu, mutta ergonominen ja uunikestävä.