Jos haluat oikeasti todella maukasta ja rakenteeltansa täydellistä leipää, kannattaa leipä tehdä itse käyttäen kohotukseen leipäjuurta. Tämä on hiukan työläs tapa, mutta lupaan palkinnon tulevan maussa ja rakenteessa. Kun ensimmäisen kerran saat tehtyä onnistuneen leivän, et halua enää palata markettien leipähyllyille.
 
 
Onnistuneeseen leipään tarvitset vain jauhoja, vettä ja suolaa. Yksi ehdoton apuväline tähän on kunnollinen paistokivi, jotta leipä paistuu täydellisesti ja muistuttaa kiviarinauunissa tehtyä leipää. Myös kohotuskorit auttavat ilmavan lopputuloksen saamiseen.
 
 

Vehnäjuuri

 
 
1. päivä: Sekoita 65g vehnäjauhoja ja 100g vettä. Lisää ripaus sokeria, siirappia tai hunajaa, jotta prosessi lähtee hyvin käyntiin. Jätä seos suljetussa purkissa huoneen lämpöön.
 
 
2–3. päivä: Lisää molempina päivinä 32g jauhoja sekä 50g vettä. Sekoita huolella ja jätä purkki edelleen suljettuna huoneen lämpöön.
 
 
4. päivä: Kun seos alkaa kuplia kevyesti, jätä sitä noin 50g purkkiin ja lisää 65g jauhoja ja 100g vettä. Sekoita kunnolla.
 
 
5.-6. päivä: Lisää seokseen molempina päivinä 65g jauhoja ja 100g vettä. Sekoita ja jätä edelleen huoneen lämpöön.
 
 
7. päivä: Kun seos tuoksuu raikkaalle ja kuplii reilusti, se on valmista käytettäväksi. Nyt voit siirtää purkin jääkaappiin odottamaan leivontaa.
 
 
 
- Vehnäleipä
- 150g vehnäjuurta
- 400g puolikarkeita vehnäjauhoja
- 50g spelttiä
- 50g täysjyvävehnäjauhoja
- 350g vettä
- 12g suolaa
 
 
Sekoita vehnäjuuri, vesi ja kaikki jauhot keskenään. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia.Suosittelen vaivaamista käsin, jolloin sitkon muodostumisen tuntee aidosti käsissä. Toki voit käyttää myös taikinakoukulla varustettua yleiskonetta, mutta käsin se on mahtavampaa. Kun taikinaan on muodostunut hyvä sitko, lisää suola ja jatka vaivaamista parisen minuuttia.Suola kannattaa lisätä vasta lopuksi, jotta leipään saadaan hyvä sitko.
 
 
Laita taikina kulhoon ja peitä se esimerkiksi pyyhkeellä tai muovikelmulla. Anna levätä huoneen lämmössä 2 tuntia. Muotoile taikinasta kaksi leipää ja jauhota ne reilusti. Laita leivät kohotuskoriin ja peitä ne esimerkiksi muovikelmulla. Siirrä kohotuskorit jääkaappiin ja anna leipien kohota vähintään 12 tuntia.

 
Ennen paistamista, nosta kohtotuskorit huoneen lämpöön ja annan niiden olla siellä ihan rauhassa parisen tuntia. Laita pizza-/paistokivi uuniin ja lämmitä uuni 280 asteiseksi. Siirrä kohonneet leivät varovasti jauhoitetulle pizza-/leipälapiolle ja tee leipiin viilto terävällä veitsellä, jotta ne pääsevät kohoamaan uunissa hyvin.
 
 
Liu'uta leivät paistokiven päälle. Laita uunin pohjalle uunivuoka, jossa on vettä. Vesihöyry pitää kuoren pehmeänä kohoamisen ajan, jolloin kuori ei repeile kohoamisen aikana. Laske lämpö 250 asteeseen ja paista leipiä 30–40 minuuttia. Anna leivän kuoren tummua reillusti. Puolessa välissä paistoa, avaa uunin luukku ja ota vesiastia pois.
 
Näin leipiin muodostuu kova ja rapea kuori.