Nopeat toimitukset
Kotimainen verkkokauppa

Furai vs. Yaxell -veitset

Damaski -suosikit


Paista-valikoiman suosikkiveitsi on vuosia ollut Yaxell Zen veitset sekä edullisempi entry-tason Yukari. Nyt pakkaa on tullut sekoittamaan Furai-sarja, joka asemoituu hintaluokaltaan Zenin kylkeen. Mitä pitäisi huomioida kun pohtii valintaa näiden välillä?

Ensinnäkin kaikki näistä veitsistä ovat damaski-veitsiä eli ne ovat täysin taipumattomia parhaasta VG-10 teräksestä, mikä takaa äärimmäisen terävyyden. Yukari on halvimpana veitsenä vain kolmeen kerrokseen taottu, Zen 37 kerrokseen ja Furai jopa 67 kerrokseen.

Onko kerrosten määrällä väliä?

Kyse on pitkälti siitä, millaisen tunteen ja kokemuksen veitsi herättää. Puhtaasti veitsen terävyyteen tai kestävyyteen sillä ei ole merkitystä. Veitsi voi olla yhtä hyvä huolimatta kerrosten määrästä. Useimmiten kuitenkin kerrosten määrä korreloi myös muihin ominaisuuksiin ja valintoihin veitsen muussakin rakenteessa.

Kerrosten määrä kuitenkin tekee veitsestä kauniin esineen, joka henkii muinaista perinnettä. Koska veitsi on mukana todennäköisesti lopun elämän, sen laatu, kauneus ja rakenne tulee muistuttamaan itsestään satoja ja tuhansia kertoja. Jos tunnistat itsessäsi hifistelijän, saattaa kolmekerroksinen damaski jäädä harmittamaan. Ainakin minua jäisi... :)

Kahvan materiaali, painotus ja muoto

Yaxelleiden kahvat ovat perinteistä Micartaa eli laminoitua kangasta. Tämä on damaskien perinteinen materiaali ja se on vettä hylkivä. Furain kahvamateriaali on G10. Se on laminoitua lasikuitukangasta ja vastaa valmistukseltaan osin Micartaa, mutta käyttää modernimpia materiaaleja. G10 materiaalia käytetään usein myös esimerkiksi käsiaseissa ja se on täysin vettä hylkivä.

Ero uutena on näiden kahvojen välillä todella pieni. Mutta ajan myötä micarta selkeästi kuluu ja kahva muuttuu karkeammaksi. G10 pysyy sileänä eikä aika tai kosteus juuri vaikuta siihen. Tämä ei missään nimessä tarkoita, etteikö Micarta-kahva kestäisi, mutta ajan patinalla on siihen vaikutuksensa.

Furain kahva on muotoiltu siinä missä Yaxelleissa on suora kahva. Tällä on hyvin vähän funktionaalista merkitystä ja molemmat sopivat käteen helposti. Muotoilu on toki erittäin mukava ominaisuus ja se vahvistaa hyvää otetta veitsestä ja siten osaltaan lisää käsittelyn turvallisuutta. Toisaalta voi olla, että poikkeuksellisen pieneen tai suureen käteen veitsi ei sovi ihan yhtä helposti kuin suoralla kahvalla varustettu.

Furain etuna kahvan rakenteessa on kahvan halki kulkeva metallirunko, joka lisää kahvan painoa ja yleistä laadun tunnetta. Yaxelleissa vastaava rakenne tulee vasta 69 kerroksisessa RAN-sarjassa. Eron huomaa heti, kun veitsen ottaa käteen. Painotus on kuitenkin kaikissa laadukkaissa damaskeissa viimeisen päälle kunnossa ja jo Yukari lepää etusormen varassa erittäin hyvässä tasapainossa.

Yleisvaikutelma

Yukari on mallistoista selkeästi edullisin mutta myös karsituin. Se on erittäin hyvä veitsi, mutta kompromisseja tehdään erityisesti veitsen ulkoasussa ja kerrosten määrässä. Furai on kerroksiltaan runsain ja sen vahvuutena on todella hyvä laatuvaikutelma, joka on välitön heti kun veitsen ottaa käteen. Painoa on muita veitsiä enemmän, koska runko jatkuu halki kahvan ja luo todella hyvän tasapainon. Muotoiltu kahva vahvistaa hyvän tasapainon tunnetta.

Furain Santoku-malli on Yaxellia selkeästi pidempi. Se on silti lyhyempi ja ketterämpi kuin kokkiveitsi, mutta jää silti oikeasti "isoksi" veitseksi, vielä Yaxelliin verrattuna. Samasta syystä se on aivan minimaalisesti paksumpi terän selkämykseltä. Zen veitset ovat 37 kerroksisina yhtä kauniita terältään kuin Furait. Kerrosten määrää pidetään keskeisimpänä damaski-veisten tason kuvaajana, mutta Zenin 37 kerrosta on ns riittävä määrä, jotta estetiikka ja perinne tulee oikealla tavalla esiin.

Micarta karhenee ajan ja pesukertojen sitä patinoidessa, mikä toisaalta tuo fiiliksen tuotteen kulumisesta, mutta toisaalta tuo siihen persoonallisuutta. Rungoton kahva tuo keveyttä, joka toisaalta vähentää laatuvaikutelmaa, mutta toisaalta tekee veitsen käytöstä hyvin ketterää ja kepeää. Erityisesti Santoku-mallissa lyhyt terä ja keveys tekee Zen Santokusta todellisen joka paikan höylän.

Kirjoittajan vapaa sana

Käytän itse keittiössä päivittäin sekä Zen että Furai Santoku-veitsiä sen mukaan kumpi kulloinkin on puhtaana. Välillä saman kokkauksen yhteydessä molempia. Pidän molemmista erittäin suuresti. Arvostan kerroksia ja niiden tuomaa kauneutta ja yleisvaikutelmaa liikaa, jotta Yukari olisi päätynyt veitsitukkiini, mutta tämä ratkaisu on enemmän tunneperäinen kuin rationaalinen.

Furai on se veitsi, jonka nostan paistin tai fileen kanssa ruokapöytään vieraiden silmien alle siinä missä Zen on minulle usein ns beater-veitsi, jonka huollosta huomaan huolehtivani vähemmän. Toki Zen on myös ollut käytössäni pidempään. Mutta kuten sanottua, molemmat ovat loistavia veitsiä, eikä niiden ostaja jää katumaan päätöstään.
©2021 PAISTA.FI. Kaikki oikeudet pidätetään.