Hiiliteräspannu ja rasvapoltto

RASVAPOLTTO


 

Hiiliteräspannuun syntyy käytössä aina entistä parempi rasvapinta ja tarttumattomuus lisääntyy.
Periaatteessa pannua voi alkaa käyttää ilman erillistä rasvapolttoakin. Rasvapoltto käyttöönoton yhteydessä antaa kuitenkin etumatkaa patinan muodostumiseen ja siten helpottaa käyttöä jo alussa.

Onnistunut rasvapoltto ei tarkoita pikimustaa pintaa.

 


Rasvapoltto on onnistunut, kun pannussa on:

- Hento kuparinruskea patina, joka ajan kanssa käytössä tummuu entisestään.
- Pienet laikut tai tummemmat alueet pinnassa eivät tarkoita rasvapinnan epäonnistumista,
ne kertovat ainoastaan alunperin hieman epätasaisesta öljyn/silavan määrästä.

- Epätasainen patina ja rosoisuus ovat osa hiiliteräspannun luonnetta!

Sinun ei tarvitse saada pannustasi ensimmäisellä yrittämällä todella mustaa. Usein väkisin mustaksi ns “pohjaan poltettu” musta rasvapinta on palanut kiinni ja se alkaa käytössä hilseillä irti. Hento kupariruskea patina on riittävä!

 

 

 

 

 


HIILITERÄSPANNUN RASVAPOLTTO


Kun saat Mineral B hiiliteräspannusi, on siinä päällä pannun pintaa varastoinnin aikana ruosteelta ja vaurioilta suojaava mehiläisvahakerros.
Puhdista hiiliteräspannu kunnolla sitä suojaavasta mehiläisvahakerroksesta. Mikäli vahaa jää pannun pintaan, rasvapoltto hankaloituu.

 

1. Mehiläisvahakerroksen saat pannusta parhaiten pois pesemällä pannun lämpimässä vedessä
ja käyttämällä esim. harjaa ja astianpesuainetta.

 

2. Kuivaa pannu huolellisesti.

 

3. Aseta pesty ja kuivattu hiiliteräspannu sopivan kokoiselle keittolevylle
ja laita pannuun joko nokare silavaa tai pieni määrä haluamaasi kasviöljyä.

- Suosittelemme pellavansiemenöljyä tai rypsiöljyä.
- Emme suosittele käyttämään oliiviöljyä rasvapoltossa, sillä se saattaa leimahtaa helposti.
- Kookosöljy puolestaan sietää kuumuutta niin hyvin, että rasvapolttaminen sillä kestää todella kauan.

 

4. Aloita miedolla lämmöllä. Kun pannu on vähän lämmennyt, levitä rasva pannulle talouspaperilla ohueksi kerrokseksi.

 

5. Pyyhi ylimääräinen rasva vielä pois puhtaalla talouspaperilla. Näin vältät valumajäljet.

 

6. Nosta keskilämmölle ja odota että rasva alkaa hieman savuta ja lopeta hetki sen jälkeen.

 

7. Rasvapoltossa pannun pinta alkaa tummua. Ensimmäisten kerrosten jälkeen pinta on kuparin kuultava.
Väri alkaa tummua rasvapolttokertojen ja pannun käytön myötä.

 

8. Pannua kannattaa liikutella liedellä hieman, jotta saat aikaan tasaisen rasvapolttopinnan,
etenkin induktioliedellä, jossa lämpö on usein pistemäistä.

 

9. Rasvapolton jälkeen laita liedestä tehot pois ja anna pannun jäähtyä rauhassa jonkin aikaa.
Voit toistaa rasvapolton niin monta kertaa kuin haluat. Peruskäyttöön riittää hyvin 2–4 rasvapolttokertaa.
Pannun voi ottaa myös käyttöön ilman rasvapolttoa.

 

 


YHTEENVETOA


Mitä useamman rasvapolton teet, sitä parempi tarttumattomuus syntyy. Mutta patina paranee erityisesti käytön myötä. Käytä alussa runsaammin rasvaa ja huomioi, että kasvisten paistaminen on helppoa ja parantaa nopeammin patinaa - vaikeat proteiinit, esimerkiksi kananmuna, vaatii jo hyvän rasvapinnan.

Jos rasvapoltto epäonnistuu, voit hioa huonon pinnan pois esimerkiksi karhunkielellä, teräsvillalla tai vaikka hiomapaperilla ja aloittaa alusta. Pannuun tulevia naarmuja ei tarvitse säikähtää, sillä ne vain helpottavat rasvapolton onnistumista.

Muista, että pannusi paranee käytössä!


- Hiiliteräspannun huolto

- Valurautapannun käyttöönotto

- Usein kysyttyä rasvapoltosta

Pieni hetki