Ilmainen toimitus & 100pv palautusoikeus
Tilaukset ennen ke 20.12 klo 12 ehtivät jouluksi!

Hiiliteräspannu ja rasvapoltto

Kokosimme koko oppimäärän yhdelle sivulle. Tässä aiheemme: 

de Buyer hiiliteräspannu
Hiiliteräspannun käyttöönotto
Hiiliteräspannun huolto
Hiiliteräspannun puhdistus
Rasvapoltto 
Rasvapoltto uunissa
Rasvapolton uusiminen
Rasvapoltossa ongelmia? 


Hiiliteräspannu

 

Hiiliteräspannu on jokaisen keittiön kulmakivi, ja lähes yhtä tärkeä työväline kuin kokkiveitsi. Poiketen pinnoitetuista pannuista sen tarttumattomuusominaisuudet vain paranevat iän myötä. Koska Hiiliteräspannut ovat täysin pinnoittamattomia, niistä ei irtoa ruokaan teflon- ja muiden pinnoitettujen pannujen lailla pinnoitukseen käytettyjä kemikaaleja ja materiaaleja. 

Ei ole sattumaa että hiiliteräspannu on ammattilaisten valinta, silloin kun ruoanlaitolta vaaditaan täydellistä onnistumista. Teräksen lämmönjakautuminen, sen kestävyys ja tarttumattomuusominaisuudet ovat ylivoimaisia kun raaka-aineille halutaan täydellinen paistopinta. Hiiliteräs onkin ominaisuuksiltaan valurautapataan verrattavissa, ollen kuitenkin kevyempi ja nopeammin reagoiva lämpötilan muutoksiin. Näin ollen hiiliteräspannun käyttö on miellyttävää ja helppoa.

Alkuun


de Buyer hiiliteräspannu

de Buyer on ranskalainen keittiötarvikeita valmistava yritys, jonka tuotteet on tehty kestämään vaativimpia olosuhteita. Tuotteiden käytännöllisyys yhdistettynä ajattoman klassiseen ulkonäköön ja äärimmäiseen kestävyyteen, tekee de Buyer tuotteista sukupolvelta toiselle säilytettäviä keittiön työvälineitä. Varsinkin de Buyer hiiliteräspannut ovat saavuttaneet ikonisen maineen ja ovat haluttuja perintöjä vuosikymmenien käytön jälkeen, koska mitä mustemmaksi ne tulevat, sitä paremmaksi muodostuvat tarttumattomuusominaisuudet. Hiiliteräspannun hinta on lähes sama kuin perus pinnoitettujen markettipannujenkin, joten ajan myötä hilliteräspannun käyttö tulee huomattavasti edullisemmaksi.

 

de Buyer hiiliteräspannu on erinomainen paistinpannu induktioliedelle, kaasuliedelle, grillille ja kaikille muille liesityypeille.

 

Olemme valinneet myytäväksi huolella ne hiiliteräspannut, jotka ovat käytännöllisimmät kokonsa ja muotonsa puolesta ja toimivat monipuolisena yhdistelmänä. Valitsimme pannuiksi de Buyer Mineral B sarjasta 23 cm pohjaisen Maalaispannun jonka korkeat reunat vähentävät rasvan roiskumista ympäristöön ja se soveltuu todella hyvin esimerkiksi suurien määrien vihannesten paistamiseen ja sitä voidaan käyttää myös wokin asemasta.

 

Maalaispannun lisäksi valitsimme hiukan matalareunaisemman pannun 20 cm pohjalla, joka toimii täydellisesti esimerkiksi pihvejä tai muita raaka-aineita paistaessa, joihin halutaan saada täydellinen paistopinta.

 

Kolmanneksi pannuksi valitsimme omelettipannun, jota ilman perinteistä ranskalaista omelettia on todella vaikea tehdä. Omelettipannu poikkeaa muista pannuista sen reunan saumattoman kaarevuuden osalta. Tällöin omeletti voidaan liu-uttaa helposti reunaa pitkin jotta omeletin reunat saadaan taiteltua kauniisti. Pannua voidaan käyttää myös muuhun ruoanlaittoon.

 

Neljäs hiiliteräspannu poikkeaa eniten muista ja on blinipannu jossa voi paistaa yhtäaikaa kolme 10 cm halkaisijaltaan olevaa bliniä. Pannua voidaan käyttää myös esimerkiksi pikkulettujen tai munan paistamiseen.

 

Nämä neljä paistinpannua luovat perustan niin ammattilaisen kuin vakavan harrastajankin onnistuneelle ruoanlaitolle. Koska hiiliteräspannu kestää oikein käytettynä ja hoidettuna todella pitkän ajan, niin edellämainitut paistinpannut lienevät viimeiset mitä kokin tarvitsee ikinä hankkia.

Alkuun


 

Hiiliteräspannun käyttöönotto

 

Hiiliteräspannuille pitää tehdä ennen ensimmäistä käyttökertaa rasvapoltto, joka luo pohjan pannun tarttumattomuusominaisuuksille. (LUE LISÄÄ TÄSTÄ)

 

Aluksi paistinpannu tulee pestä huolellisesti lämpimässä vedessä, jonka jälkeen se kuivataan. Tämän jälkeen pannu laitetaan liedelle ja lämpötila keskilämmölle. Pannun pintaan sivellään ohuelti silavaa jonka jälkeen liesi säädetään täysille. Pannua pidetään hetken aikaa liedellä, siten että silava alkaa savuamaan reilusti. Pannun väri alkaa muuttua ruskeaksi. Tämän jälkeen pannu annetaan jäähtyä hiukan jonka jälkeen ylimääräinen rasva pyyhitään huolellisesti talouspaperilla. Rasvapoltto kannattaa toistaa vähintään kolme-neljä kertaa, mielummin 10-11, jotta pintaan saadaan hyvä tarttumattomuusominaisuus. 

 Alkuun


 

Hiiliteräspannun huolto

 

De Buyer hiiliteräspannu kestää metallilastan käyttöä, toisin kuin pinnoitettu paistinpannu. Hiiliteräspannun pintaa ei kuitenkaan kannata hangata metallisilla työvälineillä siten että se naarmuuntuu. Tämä heikentää tarttumattomuusominaisuutta. Jos pannun pinta ajanmyötä naarmuuntuu tai ruoka alkaa tarttua sen pohjaan, voidaan paistinpannu hioa esimerkiksi hienolla vesihiomapaperilla kauttaaltaan, jonka jälkeen pannulle tulee tehdä rasvapoltto.

 

Jos hiiliteräspannun pohja menee ajanmyötä kuperaksi, esimerkiksi todella kovissa lämpötiloissa, voidaan se suoristaa kääntämällä pannu ympäri ja kopauttamalla vasaralla paistinpannun pohjaan.

 Alkuun


 

Hiiliteräspannun puhdistus

 

Hiiliteräspannun puhdistus tehdään aina pelkällä kuumalla vedellä. Pannua ei saa koskaa pestä astianpesukoneessa, eikä sen pesemisessä saa käyttää pesuaineita. Myöskään kuumaa pannua ei saa pestä kylmällä vedellä. Tämä voi vaurioittaa pannua. Pesun jälkeen pannu kuivataan huolellisesti talouspaperilla ja sen pintaan sivellään kevyt kerros ruokaöljyä, joka suojaa pannua ruostumiselta.

 

Alla olevia kuvia klikkaamalla pääset ostamaan huippulaatuiset de Buer hiiliteräspannut.

 Alkuun


 

 

Tässä on ohjeet hiiliteräspannusi käyttöönottoon sekä rasvapolttoon

Kun saat hiiliteräspannusi, on siinä päällä pannun pintaa ruosteelta ja vaurioilta suojaava mehiläisvahakerros.

  1. Puhdista hiiliteräspannu kunnolla sitä suojaavasta mehiläisvahakerroksesta. 
    Mikäli vahaa jää pannun pintaan, ei rasvapoltto onnistu kunnolla. Mehiläisvahakerroksen saat pannusta parhaiten pois 
    pesemällä pannun lämpimässä vedessä ja käyttämällä esim. harjaa ja astianpesuainetta. Pinta ei saa jäädä tahmeaksi.

  2. Kuivaa pannu erittäin huolellisesti.

  3. Aseta pesty ja kuivattu hiiliteräspannu sopivan kokoiselle keittolevylle ja laita pannuun 
    joko nokare silavaa tai pieni määrä haluamaasi kasviöljyä (Suosittelemme pellavansiemenöljyä tai rypsiöljyä*).

  4. Aloita miedolla lämmöllä. Kun pannu on vähän lämmennyt, levitä rasva pannulle talouspaperilla ohueksi kerrokseksi.

  5. Pyyhi ylimääräinen rasva vielä pois puhtaalla talouspaperilla. Näin vältät valumajäljet.

  6. Nosta keskilämmölle ja odota että rasva alkaa savuta. Voit nostaa lämpöä hetken savuamisen jälkeen, 
    mutta maksimitehon alla kannattaa pysyä etenkin induktiolieden kanssa.

  7. Rasvapoltossa pannun pinta alkaa selvästi tummua. Yhteen rasvapolttokerrokseen kuluu aikaa keskimäärin 10–15 minuuttia. 
    Rasvapoltto on valmis, kun rasvaa ei enää pinnalla sinänsä näy ja savuaminen loppuu. 
    Erityisesti induktioliedellä, joissa osassa lämpö tulee hyvin nestemäisenä.

  8. Pannua kannattaa liikutella liedellä hieman, jotta saat aikaan tasaisen rasvapolttopinnan.

  9. Rasvapolton jälkeen laita liedestä tehot pois ja anna pannun jäähtyä rauhassa vähintään kädenlämpöiseksi. 
    Voit toistaa rasvapolton niin monta kertaa kuin haluat. Peruskäyttöön riittää hyvin 2–4 rasvapolttokertaa. 
    Mutta mikäli haaveilet kananmunien paistamisesta, suosittelemme tekemään 10 rasvapolttokertaa. 
    Tällöin pannuun saadaan täydellinen, tarttumaton pinta. Käytä alussa runsaammin rasvaa.

  10. Muista, että pannusi paranee käytössä!

  11. Jos rasvapoltto epäonnistuu, voit hioa huonon pinnan pois esimerkiksi karhunkielellä ja aloittaa alusta. 
    Pannuun tulevia naarmuja ei tarvitse säikähtää, sillä ne vain helpottavan rasvapolton onnistumista.

 Alkuun


 

Hiiliteräspannun puhdistus onnistuu mitä parhaiten aivan pelkällä lämpimällä vedellä, kun pannun pinta on hieman jäähtynyt. 

Pannua ei kannata suotta hangata voimakkaasti käytön jälkeen, sillä hankaaminen voi irrottaa tuon rasvapoltetun pinnan.
Älä myöskään käytä pannulla astianpesuaineita – ne irrottavat rasvaa.

 

*Emme suosittele käyttämään oliiviöljyä rasvapoltossa, sillä se saattaa leimahtaa helposti. Kookosöljy
puolestaan sietää kuumuutta niin hyvin, että rasvapolttaminen sillä kestää todella kauan. Parhaita öljyjä
rypsiöljyn lisäksi on seesami- ja pellavaöljy.

 Alkuun


 

Rasvapoltto uunissa

HUOM. Pro-mallin (rosterikahvaiset) hiiliteräspannut voi rasvapolttaa myös uunissa n. 200-250 C asteessa.

Extra HUOM: Hiiliteräspannu on käytettävissä myös täysin ilman rasvapolttoa. Tällöin kannattaa aluksi
käyttää runsaasti rasvaa ja välttää proteiinipitoisia ruokia. Esimerkiksi kasvisten paistaminen runsaalla
rasvalla tekee pannuun nopeasti hyvän pinnan, joka paranee myös ilman rasvapolttoa.

Alkuun


 

 

Rasvapolton uusiminen

 

 

Mikäli teet lisää rasvapolttoja pannuun, jossa on jo onnistunut rasvapolttokerros, aloita suoraan edellisten
ohjeiden kohdasta kolme. Muista, ettet pese pannua astianpesuaineen kanssa ennen näitä uusia rasvapolttokertoja.

 

Mikäli rasvapoltto jostain syystä epäonnistui (polttopinta halkeilee tai on tahmea tai pahasti epätasainen), 
voit puhdistaa pannun ja hioa sen pinnan hienolla hiekkapaperilla tai vesihiomapaperilla. Hionnan jälkeen
huuhtele ja kuivaa pannu huolellisesti ja tee jälleen uusi rasvapoltto.

 Alkuun


 

Rasvapoltossa ongelmia?

 

Rasvapoltetun pannun pinta hilseilee / lohkeilee. Miksi?

 

- Mikäli pannun pinta tuntuu hilseilevän tai lohkeilevan pois, on rasvapoltto todennäköisesti tehty liian
kuumalla liedellä. Tällöin rasva on palanut ja hiillostunut pannun pintaan. Helpointa tässä tapauksessa
on hioa pannun pinta kevyesti hienolla hiekkapaperilla / vesihiomapaperilla ja tehdä uusi, tasainen
rasvapoltto miedommalla lämmöllä.

 

Rasvapoltetun pannun pinta on tahmea. Miksi?

 

- Tahmean pinnan syynä on usein se, että rasvapolttoa ei ole tehty tarpeeksi pitkään, jolloin pannuun
on vielä jäänyt rasvaa. Rasvapoltto on myös saatettu tehdä liian paksun rasvakerroksen kanssa.
Mahdollisesti myös mehiläisvahakerros on jäänyt pesemättä kunnolla pois ennen rasvapolton
aloittamista. Myös tässä tapauksessa helpointa on hioa pannu ja tehdä rasvapoltto kokonaan uusiksi.

 

Rasvapoltosta syntyy aivan kamala käry! Miksi?

 

- Rasvapolttoa tehdään liian kuumalla lämmöllä, mikäli pannu käryää niin paljon, että se tosissaan
savuttaa ja siitä lähtee kamala käry. Rasvapoltto tulisi tehdä aina vain keskisuurella lämmöllä.
Tarkoitus ei ole käristää koko kämppää! Myös rasvan määrä kannattaa tarkistaa.

 

Olen tehnyt rasvapolton jos toisenkin, mutta kananmunat jämähtävät pannuun kiinni. Miksi?

 

- Kananmunissa (ja vaaleassa kalassa) on korkea valkuaisainepitoisuus, joka tekee niistä jokseenkin
haasteellisen paistettavan. Saatat valitettavasti joutua tekemään kymmenenkin rasvapolttoa, ennen
kuin kananmunan paistaminen onnistuu täydellisesti. Kannattaa paistella esimerkiksi kasviksia
reilulla öljymäärällä noin alkuun – ne eivät jämähdä herkästi kiinni.

Alkuun