KAHVIN VALMISTAMINEN

Taulukkona  Listana 

7 Nimike(ttä)

Kahvinkeitin ja kahvin valmistaminen

 

Kahvin keittäminen johtaa sanana hiukan harhaan, koska suodatinkahvia ei ikinä oikeasti keitetä, vaan se uutetaan. Keittäminen siinäkin mielessä harhaanjohtaa, että kahvin valmistuksessa tulisi käyttää 92–96 asteista vettä (eikä kiehuvaa vettä). Liian kylmä vesi ei irrota hyvin kahvin aromeja, ja toisaalta liian kuuma vesi kitkeröittää kahvin makua. Wilfan kahvinkeittimessä lämpötila on säädetty tarkalleen oikeaksi.

 

Moni käyttää kahvin valmistuksessa valmista mittalusikkaa ja vesisäiliön mitta-asteikkoa. Oikea mittaussuhde veden ja kahvin välillä on käyttää 60–70 grammaa kahvia yhtä vesilitraa kohden. Kannattaa aina tarkistaa paljonko yhden kahvimitallisen määrä kahvinpuruja painaa. 

 

Kahvin vahvuuteen ei vaikuteta kahvin määrällä, vaan laadulla. Osa kahvilaaduista ovat kevyitä ja osa vahvoja. Luonnollisesti näiden väliltä löytyy lukemattomasti muitakin variaatioita ja makuvivahteita. Kahvin määrä pidetään siis aina vakiona ja käytetään sellaista kahvia, jonka vahvuus, maku yms. vastaavat omia mieltymyksiä. Kahvin määrän lisääminen vain kitkeröittää makua ja aromia.

 

Ennen kahvin valmistusta suodatinpussi olisi hyvä huuhdella kuumalla vedellä, jolloin vähennetään paperista muodostuvan maun siirtyminen kahviin.

 

Kahvinkeittimen pannua ei saa käyttää veden mittaamiseen, koska pannusta saattaa siirtyä keittimeen edellisestä kahvista pannuun jäänyttä rasvaa, joka vaikuttaa kahvin makuun.

 

Kahvipavut tulisi jauhaa aina juuri ennen kahvin keittoa, jolloin pavut eivät hapetu ja menetä aromejaan. Valmiiksi jauhettu kahvi menettää aina tämän vuoksi. Siksi kahvinkeittimen lisäksi suositellaan ehdottomasti kahvimyllyä.

 

Kahvi säilyy papuina huomattavasti paremmin kuin valmiiksi jauhatettu. Silti suositeltavaa on ostaa kerralla pieni määrä aina tuoreita kahvipapuja ja käyttää ne lyhyen aikavälin aikana. Kahvi pitäisi aina säilyttää kuivassa, pimeässä ja viileässä. Kannattaa siis hankkia tiivis purkki, jossa kahvi on suojattuna valolta ja ilmalta. Kahvi tulee silti säilyttää alkuperäisessä pakkauksessaan, jottei se hapetu siirrettäessä pakkauksesta toiseen. Joten paras on laittaa alkuperäinen kahvipussi ilmatiiviiseen rasiaan ja säilyttää jääkaapissa.

Pieni hetki