Nopeat toimitukset
Kotimainen verkkokauppa

PAISTA toivottaa sinulle onnellisia hetkiä kevään juhliin!

TARINAMME

Tarinamme alkaa vuodesta 2014, jolloin aloitin kesämökkini suunnittelun isoisäni synnyinmaille. Halusin kesämökin, jossa on tavaran ja tilan suhteen kaikki tarpeellinen, muttei mitään liikaa. Lopulta mökistä tuli neljähenkiselle perheelle 34 neliöinen, moderni toinen koti. Keittiökaapeille jäi tilaa 2,5 metriä, johon minun olisi sijoitettava kaikki tarpeellinen – jääkaapista uuniin ja lieteen.

Kävin kotonani läpi kaikki laatikot ja otin käteeni jokaisen esineen ja työvälineen. Mietin jokaisen kohdalla, olenko tätä työvälinettä käyttänyt ja jos olen, niin kauanko siitä on aikaa. Pohdin myös, olisinko voinut korvata sen jollain muulla välineellä.

Huomasin, että suurin osa kaikista niistä keittiööni kertyneistä sadoista välineistä oli aivan turhia.
Perustarpeisto, jolla pystyi tekemään käytännössä kaiken vaativassakin ruoanlaitossa, käsitti priorisoinnista riippuen noin 30 eri välinettä.

Kun olin kerännyt eteeni jokaisen tarpeelliseksi katsomani välineen, aloin pohtia, edustiko tämä työväline ajatonta, kestävää ja parasta laatua. Tulin aika monen kohdalla siihen tulokseen, että selvästi parempaakin oli varmasti saatavilla.

Perusteet keittiövälineille

Kun tätä kauppaa ajattelin, yksi asia oli minulle jo alusta alkaen hyvin selkeä: en halunnut tehdä sekatavarakauppaa, jossa on tarjolla kaikki mahdollinen ruuanlaittoon. Erilaisia enemmän tai vähemmän hyödyllisiä keittiövimpaimia keksitään vuosittain vähintään satoja jos ei tuhansia. En halua olla tekemässä kenenkään keittiöstä sellaista, että se pursuaa eriskummallisia, turhia vimpaimia ja kertakäyttöistä rojua.

Ajatukseni on päinvastainen: haluan tarjota itse testaamani ja parhaaksi havaitsemani tuotteet kaikille ruokaan vakavasti suhtautuville.

Seuraavassa omat perusteluni jokaiselle työvälineelle jonka valitsin keittiööni ja miksi valitsin myöhemmin juuri ne myös verkkokauppaani.

Paistinpannut

Ensimmäinen konkreettinen toimenpide oli laittaa kierrätykseen joka ikinen pinnoitettu paistinpannu. Osan non-stick pinta alkoi jo karista ja hilseillä, joten tämä oli luonteva askel. Päädyin lopulta neljään eri paistinpannuun, jotka olivat kaikki hiiliteräspannuja de Buyer Mineral B  sarjasta. Nämä pannut olisivat käytännössä ikuisia. Tässä kohtaa pannujen määrä olikin jo puolittunut aikaisemmasta, ja nyt minun ei tarvitsi enään ikinä niitä vaihtaa.

Veitset

Veitsilokerosta lähti tusinan verran eri veitsiä kierrätykseen ja tilalle tuli neljä taottua japanilaista veistä: kokkiveitsi, vihannesveitsi, leipäveitsi ja joustavalla terällä oleva fileointiveitsi.

Näiden lisäksi luonnollisesti hankin japanilaiset vesihiomakivet teroittamista varten ja timanttipuikon terävyyden ylläpitoon.

Veitsien lisäksi hommasin julienne-kuorijan, jonka virkaa hoitaisi hyvin myös terävä kokkiveitsi. Teen ruokia, joissa käytetään paljon juliennesiivuja, joten totesin julienne-kuorijan nopeuttavan niin paljon siivujen tekoa, että päätin hommata sen yhdeksi apuvälineeksi. Kun veitset oli valittu, hankin pari erikokoista Arcosin puukuituista leikkuulautaa, joissa yhdistyi muovilautojen helppokäyttöisyys aiemmin suosimieni perinteisten puulautojen hygieenisyyteen.

Kattilat ja padat

Kolmas tuoteryhmä, jonka kimppuun kävin oli kattilat, joita lapsiperheelle oli siunautunut valtava vetolaatikollinen. Näille kävi samoin kuin kaikille aikaisemminkin käsitellyille tuotteille. Mietin pitkään mitä oikein kattiloissa valmistan ja totesin, että suurin osa on puuron, keittojen, pastan ja kasvisten keittoa. Lisäksi keitän paljon kastikkeita pienessä kasarissa.

Olen tottunut tekemään myös kana- ja lihaliemet itse, mihin tarvitsen todella ison kattilan. Päätin säilyttää vanhan 10 litran kattilani siihen asti, kun sen päivät ovat luetut. Muiksi kattiloiksi valitsin litran kokoisen kuparikattilan varsinkin tarkkuutta vaativiin emulsioihin ja reduktioihin. Muiksi kattiloiksi valikoitui kaksi eri kokoista kattilaa de Buyerin Affinity-sarjasta.

Kattiloiden lisäksi hommasin yhden isohkon teräksisen vuoan, jossa voisin ruskistaa liedellä ison määrän raaka-aineita tai käyttää sitä uunivuokana. Sama vuoka kävisi myös hienosti kattauksiin mm. grillijuhlissa.

Koska pidän pitkään haudutetuista pataruuista, etsin itselleni valurautapadan le Creusetin mallistosta. Pata on emaloitu sisäpinnalta, joka oli itselleni tärkeä juttu, koska makuja imevästä valurautapinnasta on patojen puolelta hieman huonoja kokemuksia. Emaloidun padan kansssa esimerkiksi kalaruokien ja liharuokien peräkkäinen haudutus ei sekoita makuja toisiinsa. Koska olen intohimoinen leipäihminen, niin voisin käyttää pataa myös herkullisten maalaistyylisten pataleipien tekoon.

Tässä vaiheessa totesin että keittiössäni oli ne kulmakivet kunnossa, jotka jokaisessa keittiössä tulisi mielestäni olla.

Pientavarat

Seuraava ja oikeastaan eniten aikaa vievä prosessi oli käydä pientavaroiden kimppuun. Nämä ovat usein keittiön suurin murheenkryyni. Pientavarat ovat halpoja, ja niitä tulee helposti ostettua heräteostoksena. Lopputulos on muovin ja heikkolaatuisen teräksen rämisevää sirkusta vetolaatikoiden täydeltä.

Ensimmäisenä nappasin käteeni vanhan pyramidin muotoisen raastinraudan joka vei käyttötarkoitukseensa nähden suhteettomasti tilaa ja naarmutti laatikossa muita esineitä tylsyttäen samalla omia teriään. Valitsin tilalle pitkänmallisen Kuchenprofin raastimen kolmella terällä, jonka totesin heti aivan ylivoimaiseksi vanhaan peltiseen raastimeeni nähden.

Kauhoja ja muita ottimia laatikostani löytyi toistakymmentä ja totesin, että kaksikin kauhaa riittää: pienempi kastikkeita ja pienimuotoisia alkukeittoja varten sekä isompi kunnon sopille ja puuroille. Nämä valitsin teräksestä koska ne kestävät kuumuutta, kun kauha kuitenkin joskus unohtuu kattilaan. Kauhat olivat Kuchenprofiltaja ulkomuotonsa ansiosta ne sopivat myös hienompiin kattauksiin. Lisäksi hankin teräksiset atulat, joilla saa näppärästi käänneltyä esimerkiksi kasviksia pannulla. Atuloiden tyylikkään muotoilun vuoksi ne soveltuisivat hienosti myös kattauksien ottimiksi. Lisäksi kalamies tarvitsee kalanruotopihdit, jotka nopeuttavat todella paljon ruotojen nyppimistä ja pitävät kalan ehjänä kun ruotoja ei tarvitse kaivaa syvältä. Tuoreen kalan ruodot ovat tiukassa, joten ihan sormipelillä hommasta ei tule yhtään mitään.

Paistinlastoja oli siunautunut kauhojen lailla aikamoinen läjä, ja aika nopeasti tulin tulokseen että yksikin kunnollinen riittäisi. Siinä tulisi olla teräsvarsi ja muovinen lastaosa, jotta väline kestää käyttöä, eikä se heikennä rasvapoltolla tehtyä non-stick pintaa. Tämäkin tuote löytyi Küchenprofin valikoimista. Samalla heitin surkeat vanhat sulaneet ja vääntyneet euron spatulat(nuolijat) kierrätykseen ja valitsin myös tähän todella kovia lämpötiloja kestävän puuvartisen työvälineen, joka kestää myös ison taikinan vääntämistä ja sillä voi sekoittaa kuumassa kattilassa esimerkiksi munakokkelin.

Seuraavaksi paneuduin mittakuppeihinsiivilöihinvispilöihin ja sekoituskulhoihin, jotka ovat läsnä lähes kaikessa ruuanlaitossa. Heti ensi töikseni totesin kaapissani olevan aivan turhaan neljä eri kokoista mittakuppia ja päätin heittää puolet pois. Valitsin yhden litran vetoisen, koska se on todella yleinen mitta monessa tekemisessä ja sen mitta-asteikolla on helppo mitata pienemmätkin annokset. Kaikki 2,5 desin ja puolen litran mitat tuntuivatkin tämän jälkeen todella turhilta. Toiseksi mittakupiksi valitsin desin mitan, koska tällä pystyisin mittaamaan myös esimerkiksi neljännesdesin mitat, johon litran mitan asteikko ei puolestaan ole riittävän tarkka. Siiviläksi valitsin kattiloihin juuri sopivan siivilän, jolloin tämä toimisi yleissiivilänä kastikkeissa ja esimerkiksi paseerauksissa.

Seuraavaksi katsastin sekoituskulhot ja totesin että suurin ongelma sekoituskulhoissa on niiden tasainen pohja. Sekoittaminen ja varsinkin sellaiset vispaamalla tehtävät ruokalajit joihin pitää saada kunnolla ilmaa sisään ovat aika tehotonta tasapohjaisella kulholla. Löysin täysin puolipallon mallisen kulhon de Buyerilta. Sain siihen lisävarusteena renkaan, joka pitää kulhon pystyssä pöydällä. Kulhojen kiiltävän ja eleettömän tyylikkyyden vuoksi näitä voisi käyttää myös tarjoiluastioina esimerkiksi salaateissa. Luonnollisesti tarvitsin kunnollisen pallovispilän, joka löytyi luottovalmistajaksi muodostuneelta Küchenprofilta.

Pizzakivi

Koska leivän ja pizzan leipominen on meillä lähes viikottaista puuhaa, päätin vihdoin hankkia kunnollisen paistinkiven jolla pizzan pohjasta saa yhtä rapean kuin italialaisissa keittiöissä ja leivän kuoresta ihanan rapean myös pohjalta. Küchenprofin pizzakivi osoittautui erinomaiseksi sen metallisen telineen ansiosta. Sen avulla kivi on helppo nostaa ja pitää irti esimerkiksi pöydän pinnasta jos sen haluaa kuumana laskea pöytään.

Maustemyllyt ja mortteli

Lopuksi siirryin mausteiden luokse ja totesin suurimman osan muovisista maustemyllyistäni täysin käyttökelvottomiksi ja tarpeettomiksi. Päätin hommata vain kaksi perusmyllyä: toisen pippurille ja toisen suolalle, koska nämä ovat ne perusmausteet joita käytän lähes kaikessa ruuanlaitossa. Myllyvalinta oli helppo, sillä Peugeotin myllyt ja niiden elinikäinen takuu olivat tuttuja myös minulle. Itselleni oli myös tärkeää niiden ajaton tyylikkyys, koska myllyt ovat käytännössä aina pöydässä.

Myllyjen lisäksi hommasin ison graniittimorttelin, jota ei hevillä rikki saa. Kooksi valitsin suurehkon morttelin jotta siihen mahtuisi esimerkiksi pari kolme puskaa basilikaa pestojen tekoa varten. Samassa morttelissa muidenkin mausteiden murskaaminen kävisi kädenkäänteessä.

Keittiöni tavarat vähenivät murto-osaan, eikä minun tarvitse tinkiä mistään ruoanlaitossa. Vähemmän on enemmän. Nyt työvälineet ovat kunnossa ja tiedän täsmällisesti, mitä keittiöstäni löytyy. Suurin osa sähkökoneistakin jouti kierrätykseen, kun mietin miten korvaan ne edellä mainituilla tuotteilla. Esimerkkinä leivänpaahdin jota en tarvitse, sillä leivän voi paahtaa loistavasti myös hyvällä hiiliteräspannulla.

Toivottavasti voin auttaa myös sinua kohti nautinnollisempaa keittiötä ja ruoanlaittoa.

Maukkaita hetkiä,

T: Ville

Paista.fi perustaja

©2021 PAISTA.FI. Kaikki oikeudet pidätetään.