Paista -keittiön uutiskirjeiden teema vuodelle 2018 on suomalainen metsä, järvi ja pelto 
Sähköpostisi:

 Ruokakeskusteluita on viimevuosina hallinnut ruoan terveellisyys – jopa siitä saatavan nautinnon kustannuksella. Kompromissit eivät kuitenkaan sovi Paista -filosofiaan.
Oman ruoanlaittoni kulmakivet tulevat olemaan vuonna 2018 suomalaiset raaka-aineet, lähellä- ja vapaana kasvanut liha, sekä tietysti maku. Tarjoilemme tänä vuonna entistä enemmän reseptiikkaa ja vinkkejä ruoanlaittovälineistä. Meille maku ja kestävä kehitys on ohjenuora, jota seuraamme keittiössä. Toivomme toki, että valitsemamme linja ruoan valmistuksessa olisi terveydelle suotuisa, vaikkei se olekaan perimmäinen syy tehdä ruokaa.


Tein henkilökohtaisesti uuden vuoden päätöksen, että siirryn ruoanlaitossa lihan osalta pelkästään vapaana kasvaviin eläimiin. Kasvisten osalta, pyrin lautaseni täyttämään erityisesti suomalaisilla juureksilla, sekä metsästä löytyvillä marjoilla ja sienillä. Tämän myötä on luontevaa siirtyä myös Paista -reseptiikassakin samaan linjaan.


Vuonna 2018 tarjoilen teille videoreseptien myötä ainakin ystäväni kaataman kokonaisen peuran. Poron lihasta olen pitänyt aina, joten myös se tulee olemaan osa vuoden 2018 kattausta. Näiden lisäksi saan ystäväni pihamaalta loppuvuodesta karitsan, sekä todennäköisesti ensi jouluksi vapaana käyskennellyttä Mangaliza possua.

Luonnonvaraiset järvikalat tulevat olemaan entistä isommassa roolissa. Ainakin ahventa tulen tarjoilemaan useammassakin videossa. Ja tietysti muikun mätiä. Myös kuha ja siika ottavat paikkansa lautaseltani, viimeistään kesällä. Kaloissa jätän eksoottiset, kaukaa tuodut, ja uhanalaiset kalat rauhaan. Myös pusseissa kasvaneet kalat jätän vähemmälle huomiolle. Suomalainen vaalea järvikala on maultaan niin ylivertaista, että turha lähteä järveä edemmäs kalaan.


Metsän antimien hyödyntämistä tulen lisäämään entisestään. Sienet ja marjat saavat syksyä kohden oman aitiopaikkansa ruokaympyrästäni.
Pelloilta varsinkin eri juurekset ja erityisesti puikulaperuna, tulevat olemaan osa lähes jokaista annostani. Myös suomalainen vilja ottaa oman roolinsa. Leipää leivon viikottain. Vaaleaa vehnäleipää, rukiista ruisleipää ja narskuvaa näkkäriä. Kaikki perinteisesti juurella kohottaen. Leivän lisäksi kotimaista viljaa käytän muuallakin, ja osa risotoista tulee vaihtumaan ohratoiksi.


Uskon että näistä muodostuu hieno makumatka suomalaiseen maalaismaisemaan. Tämä on vain yksi tapa tehdä ruokaa. Maku on kuitenkin se joka ratkaisee, oli oma makumatkasi sitten Suomessa tai kaukaisissa maissa. Toivottavasti pystymme tarjoilemaan myös sinulle jotain uutta.


Ville Wikstedt

Pieni hetki