VEITSEN TEROITUS

Taulukkona  Listana 

9 Nimike(ttä)

Jokaikinen veitsi edellyttää teroitusta, myös sellaiset jotka ovat käsintaottuja ja teräviksi todettuja, kuten parhaat Damascus-veitset. Kokosimme tähän kolme tuotetta, joilla veitset pysyvät terävinä vaikka parranajoon.

 

Tarvitset tähän:

- hiomapuikon terävyyden ylläpitämiseen
- hiontakiven teroittamiseen
- tasoituskiven hiomakiven ylläpitämiseen

 

Jos kaipaat poikkeuksellisen terävää veistä, meidän valikoimissamme on useita erilaisia hiomakiviä eri karkeuksilla. Veitsen teroitus ei voisi olla enää tämän helpompaa. 

 

Hiomapuikko pitää yllä veitsen terävyyden 

 

Jokainen keittiöveitsi tarvitsee hiomapuikon kaverikseen – se on fakta! Käytä tässä kuitenkin ehdottomasti ainoastaan keraamista hiomapuikkoa, koska metallisella vastaavalla saa aikaan yhtä paljon hyötyä kuin haittaa.

 

Hiomapuikkoa tulisi käyttää jokaisen leikkuu- tai pesukerran jälkeen muutamalla vedolla. Hiomapuikko tasoittaa aivan veitsen kärjessä olevia pieniä mikroskooppisia epätasaisuuksia, joita syntyy jokaikinen kerta kovimpaankin teräkseen leikkuussa.

 

Toisin kuin nimi antaa ymmärtää, hiomapuikko ei hio varsinaisesti veitsestä terävämpää, vaan ylläpitää sitä ja vähentää siten teroituksen tarvetta.

 

Hiomakivi ja veitsen teroitus 

 

Hiomakivi tarvitaan varsinaisessa teroituksessa. Käytön määrittelee se, kuinka paljon käytät veistä. Tällöin veistä tulisi käytön mukaan teroittaa joko kuukausittain tai puolivuosittain. Moni pelkää terävää veistä suhteellisen turhaan, koska oikeasti tylsä veitsi lipeää todennäköisemmin kuin terävä. Terävä veitsi on myös miellyttävämpi käyttää.

 

Jokaiselle veitsimerkistä riippumatta suosittelemme 1000/3000 hiomakiveä. Se on kaksipuolinen kivi kahdella eri karkeudella.

 

Jos taasen haluat erityisen terävän veitsen, hyödyt ehdottomasti 6000 karkeuden kivestä.

 

Jopa 10.000 karkeus tekee veitsestäsi jo partaveitsen tasoisen taidonnäytteen.

 

Teroitustasi helpottaa myös pidike hiomakiville, joka pitää hiomakiven paikallaan pöytää vasten. Varsinainen hiomakiven käyttö tapahtuu upottamalla kivi ensin veteen ja antaa sen liota siellä hetki. Tämän jälkeen kivi laitetaan alustalle ja pidetään kosteana.

 

Veistä voit hioa kiveä vasten kahdella eri tavalla 15 asteen kulmassa: 1) koko terän voi hioa kiertävällä liikkeellä 2) veitsen terä mennään kohta kohdalta edes-takaisin -liikkeellä. Veitsi hiotaan ensin karkeimmalla kivellä ja sitten terävämmällä kivellä. Hionta tapahtuu noin kymmenellä liikkeellä.

 

Mikäli hiontakulman pitäminen on hankalaa, on tähänkin saatavissa avuksi oikaisukivi. 

 

Terävä veitsi on äärettömän mukava käyttää. Se toki myös tylsyy helpommin, mutta sitä varten tällaiset teroitus-keinot ovat olemassa.

 

Hiomakiven ylläpito 

 

Hiomakiveen jää teroittamisen jälkeen railoja ja epätasaisuuksia. Nämä epätasaisuudet saat hoidettua tasoituskiven avulla.

 

Edelleen kosteapintainen hiomakivi hiotaan tasaiseksi tasoituskivellä..

 

Tähän vinkkinä: ota lyijykynä ja vedä merkki ristiin rastiin hiomakiven pintaan. Kun käytät tasoituskiveä, lyijykynän jäljen tulisi kadota hiljalleen. Näin tiedät, koska hiomakivestä on poistunut kaikki ylimääräiset epätasaisuudet.

 

Hyväksi hiontapaketiksi suosittelemme japanilaista vesihiomakivipakettiamme, jossa on kaikki valmiina valittavanasi. 

 

Pieni hetki